Dit is waarom er nog geen anti-kater pil bestaat

En waarom dat goed is.

‘Mensen geloven niet dat het mogelijk is om van je kater af te zijn met één pil. Dit vind ik opvallend. We vinden het namelijk wel normaal dat het mogelijk is om mensen de ruimte in te sturen, maar een kater oplossen zou te moeilijk zijn. Misschien is dit echter maar beter ook, anders zouden we de hele tijd ongelimiteerd dronken kunnen worden.’

Waarom er nog geen anti-kater middel bestaat

De feestdagen vormen een ideaal excuus om het op een zuipen te zetten. Je moet ook wel. Dagenlang met je familie opgescheept zitten, uitleggen waarom je nog steeds niet afgestudeerd bent of een vriend(in) hebt vergt wat van een mens. Het nadeel van iets te diep in het glaasje kijken zijn de bijbehorende katers. Ik had nooit last van katers, maar sinds ik 23 ben en wijn drink – want volwassen enzo – heb ook ik weleens last van hoofdpijn in de ochtend. Slecht nieuws voor mij en vele anderen, want een anti-kater middel zit er voorlopig niet in.

Dat, en meer, legt journalist Shaughnessy Bishop-Stall uit in zijn nieuwe boek ‘Hung Over: The Morning After and One Man’s Quest for the Cure’. In gesprek met The Verge legt hij uit waarom er voorlopig geen anti-kater middel inzit, welke helden zich bezig houden met onderzoek ernaar en waarom zoveel bedrijfjes claimen dé wonderpil in huis te hebben.

‘De eerste culturele referenties naar katers vinden we in gedichten uit de Hebreeuwse cultuur. Volgens een verhaal uit de Talmoed, een belangrijk boek in het Jodendom, maakt Noah bijvoorbeeld wijn, drinkt het en voelt zich vreemd waarna hij zijn broer aanvalt, met alle gevolgen van dien.’

Ook als je niet religieus bent kun je de invloed van katers op de geschiedenis niet ontkennen. ‘In Beowulf, een van de eerste boeken uit de Engelse literatuur, wordt uitvoerig beschreven hoe soldaten sterven omdat ze te dronken zijn om te vechten. Er zijn een hele hoop voorbeelden van veldslagen die verloren worden omdat krijgers ofwel beschonken vechten, of de avond ervoor te diep in het glaasje hebben gekeken’, zo legt Bishop-Stall uit.

Pas jaren later, in 1902, duikt het woord “hangover” voor het eerst op in een Engels stripboek. Sindsdien is het begrip een wereldwijd fenomeen geworden. Het is daarom des te interessant hoe weinig we eigenlijk weten over katers. ‘Er is een hoop wetenschappelijke onenigheid over de precieze werking’.

Zo ontstaat een kater

‘In essentie komt het erop neer dat het om een reactie in het immuunsysteem gaat. Ons lichaam reageert op het gevaar van giftige stoffen. Dit proces begint wanneer de alcohol afgebroken wordt. Deze bestandsdelen triggeren het immuunsysteem en roepen een ontsteking op. Hierdoor kunnen je organen geen water opnemen terwijl alcohol juist water nodig heeft om af te breken. Het hele proces is ontzettend ingewikkeld, maar het komt neer op een overreactie van het immuunsysteem’, aldus Bishop-Stall.

Foto via Flickr-gebruiker Joe Saunders

Het helpt bovendien niet mee dat mensen het woord “kater” te pas en te onpas gebruiken. De ene persoon vindt dat hij een kater heeft als hij ’s ochtends moet overgeven, terwijl een ander juist hoofd- of spierpijn heeft. Een derde heeft al een kater na een slechte nachtrust, zonder per se te drinken.

Door deze verschillende vormen van katers hebben mensen door de eeuwen een hoop manieren uitgeprobeerd om ermee om te gaan. Bishop-Stall: ‘In het Engeland uit de middeleeuwen was het gebruikelijk om planten in je sokken te doen, en hiermee rond te lopen. Er was weinig wetenschappelijk bewijs voor de werking, maar sommige heersers en geleerden zworen erbij’.

‘Meestal is er wel enige wetenschappelijke onderbouwing aanwezig voor anti-kater middelen’, zo legt de journalist uit. ‘De Romeinen aten bijvoorbeeld eieren van vogels in de ochtend. Eieren bevatten een relatief hoge dosering cysteïne, een aminozuur, dat het dichtst in de buurt komt bij een wondermiddel om je kater weg te nemen.’

De staat van anti-kater middelen

Over het hoe of wat heerst echter nog een hoop onduidelijkheid. Jammer genoeg lijkt het er niet op dat hier binnenkort verandering in komt. ‘Op het moment wordt er weinig medisch onderzoek gedaan naar de achtergrond van katers. Er zijn wereldwijd zo’n tien professors bezig met het onderwerp. Zij spreken jaarlijks één keer met elkaar af, maar daar blijft het bij. Bovendien zijn zij heel erg gefocust op de oorzaken van katers, maar niet met een oplossing’, aldus Bishop-Stall.

Foto via Flickr-gebruiker _CBF_

En hoe zit het dan met al die bestaande wondermiddeltjes? Een Google-zoekopdracht levert tientallen bedrijven die claimen hét anti-kater middel in huis te hebben. ‘Het probleem is dat deze firma’s geen contact hebben met de wetenschappers en daardoor onderzoek op eigen houtje uitvoeren. Tijdens de tien jaar dat ik onderzoek doe voor dit boek heb ik daarom al honderden bedrijfjes zien komen en gaan, zonder dat ze met een definitieve oplossing op de proppen komen.’

‘Bovendien denk ik dat er over het algemeen nog veel wantrouwen heerst richting anti-kater middelen. Mensen geloven niet dat het mogelijk is om van je kater af te zijn met één pil. Dit vind ik opvallend. We vinden het namelijk wel normaal dat het mogelijk is om mensen de ruimte in te sturen, maar een kater oplossen zou te moeilijk zijn. Misschien is dit echter maar beter ook, anders zouden we de hele tijd ongelimiteerd dronken kunnen worden’, zo besluit de auteur.

Volg Commen op Facebook en Instagram voor meer herkenbare verhalen over alles dat in ons hoofd omgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *