De meest belachelijke stockfoto’s over depressie op een rij

Maak je klaar voor een hoop ‘herkenbare’ foto’s

Waar was jij de laatste keer toen je flink depressief was? Je zat natuurlijk met een pistool tegen je hoofd voor de kerstboom over het leven na te denken. Niet? Dan plakte je waarschijnlijk een kruis over je mond terwijl je het ‘sssh’-gebaar maakte.

Dit zijn de meest belachelijke depressie-stockfoto’s

Ook niet? Laatste gok: je trok eropuit naar een industriële locatie waar je terneergeslagen tegen een kozijn leunt terwijl je melodramatisch naar beneden kijkt.

Klinkt allemaal belachelijk, toch? Toch is dit het stereotiepe beeld dat wordt geschetst van mensen met depressieve gedachten. Tenminste, als je stockfoto’s moet geloven. Wie ‘depressie’ intoetst op een van de vele aanbieders van standaardfoto’s, staat een wereld vol verrassingen te wachten. Dit zijn de meest gare exemplaren die wij hebben kunnen vinden.

belachelijke depressie-stockfoto's (1)

De kerstdagen staan voor gezelligheid, veel eten, ongemakkelijke gesprekken voeren met je licht labiele tante, zuipen en nog meer eten. Tenminste, als je de reclames van RTL moet geloven.

Deze vlieger gaat niet voor iedereen op. Voor sommigen zijn de laatste dagen van het jaar helemaal niet gezellig, maar een ware hel. Wie zich eenzaam voelt, weinig vrienden heeft of bijvoorbeeld in het buitenland zit wordt deze dagen nog eens extra geconfronteerd met de werkelijkheid.

Dus, wat doe je dan? Met een pistool in de ene hand en een fles goedkope wijn in de andere nadenken over het leven, natuurlijk. Voor het extra effect heb je de kerstboom extra feestelijk opgetuigd. Wonder boven wonder werken alle lampjes, wat de melodramatische setting compleet maakt. Je wilt immers niet in het donker met een pistool tegen je hoofd voor de kerstboom zitten.

> Lees ook: Straatvraag: heb jij weleens aan zelfmoord gedacht?

belachelijke depressie-stockfoto's (2)

Kut is dat, hè. Heb je net een nieuwe baan, is je pak veel te groot. Andries van hierboven baalt er ook flink van, en brengt daarom ter compensatie een extra klein pistool naar z’n hoofd.

Toegegeven, het is ook allemaal behoorlijk kut wanneer je 40 uur in de week verzekeringspolissen moet muteren. Het is echter onhoudbaar wanneer je dit ook nog eens in een te klein pak moet doen. Bovendien is het irritant dat je das nooit precies symmetrisch loopt, wat het geheel nog eens vervelender maakt. Sterkte, Andries.

belachelijke depressie-stockfoto's (1)

Maak je het graag nog dramatischer dan het al is? Plak dan gewoon twee pleisters over elkaar in de vorm van een X op je smoel. Kan jou het boeien, joh. Ter voorbereiding hoef je enkel een paar dagen niet te douchen of als vrouw je haar uit de buurt van een borstel houden. Op die manier heb je wat gespleten haarpunten voor het effect.

Vergeet ook vooral niet een stilzwijgend gebaar te maken door je wijsvinger voor je mond te houden. Wat je hiermee wilt aantonen is niet helemaal duidelijk, dus schaar het gewoon onder artistieke vrijheid. Er zijn mensen gestorven voor de vrijheid van kunstenaars, dus maak er gebruik van.

> Lees ook: Ochtenddepressie bestaat echt, en dit kun je ertegen doen

belachelijke depressie-stockfoto's (4)

Je hebt kantoorhumor en je hebt kantoorhumor. De collega’s van Frank (42) zeiden dat ze een spelletje Wie Ben Ik gingen doen, terwijl ze in werkelijkheid proberen duidelijk te maken dat hij hulp moet zoeken.

Zodoende loopt Frank al de hele dag voor lul met een post-it op z’n harses. Als je van deze foto niet verdrietig wordt, dan weten wij het ook niet meer.

belachelijke depressie-stockfoto's (5)

‘Er zitten alleen maar pennenlikkers op kantoor’, snauwt Barrie wanneer hij maandagochtend de bouwplaats opstapt. Achter het stoere uiterlijk van de 28-jarige metselaar schuilt echter een kwetsbare persoonlijkheid. Na de scheiding weet hij niet meer wat geluk is, en elke dag voelt als een hel aan.

Helaas kan hij zich niet uiten bij de jongens in de keet. De emoties worden hem op donderdagmiddag teveel en zodoende overweegt Barrie zijn eigen hersenpan te penetreren met behulp van een boor. Waarom ook niet.

belachelijke depressie-stockfoto's (3)

Jeroen (32) leeft volgens het motto live fast, die young. Als je namelijk iets over Jeroen kunt zeggen, is het wel dat hij met volle snelheid door het leven gaat. Daar waar de meeste levensgenieters cocaïne per sleuteltje nuttigen, snuift Jeroen het witte poeder per fokking eetlepel weg.

‘Doe het goed, of doe het niet’, zegt Jeroen hierover. De meeste depressieve mensen liggen hele dagen op bed, maar Jeroen niet gezien. Hij zit al 72 uur onaangebroken op zijn bank te spacen. Je hebt ook helemaal gelijk, knul.

Dus, wat kunnen we leren van deze foto’s?

Wanneer depressieve mensen niet bezig zijn met voorwerpen tegen hun hoofd houden, kilo’s coke wegsnuiven of melodramatisch tegen muurtjes te zitten kun je ze blijkbaar altijd nog treffen met een boor tegen hun hoofd.

Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid

Geschreven door
Michel van 't Klaphek

Praat mee over dit artikel