Photo by Noom Peerapong on Unsplash

Kijktip: Jongvolwassenen geven zichzelf bloot in Het Sociale Masker

Soms ben je gewoon uitgekeken. Soms wil je nieuwe dingen ontdekken. Soms wil je je graag laten verbazen, ontroeren of blij laten maken. Soms wil je een kijk op andere dingen, je blik verruimen. Daarom heeft COMMEN. de rubriek Kijktip in het leven geroepen.

Het werkt heel simpel: we posten video’s, films en documentaires of zoeken voor je uit wat je echt moet kijken op Netflix of Videoland. Dit beeldmateriaal gaat ten allen tijde over mentale gezondheid, of het nou over eenzaamheid, autisme of depressie gaat. Zo hoef jij je niet lam te zoeken naar een interessante video, film of serie. We zullen deze rubriek regelmatig aanvullen. Pak die popcorn er maar vast bij!

Kijktips

‘Het Sociale Masker’ is het regiedebuut van Flory Timmer. In tien afleveringen spreekt ze zes jongvolwassenen die kampen met psychische klachten.  Ze vertellen en laten zien hoe hun dagelijks leven eruit ziet en wat hun uitdagingen zijn. De verhalen zijn soms heftig maar worden altijd afgesloten met een positieve boodschap. 

“Hiermee wil ik als maker laten zien dat wat je ook hebt meegemaakt of waar je psychisch ook last van hebt, je altijd ermee kan leren leven en nog steeds een toegevoegde waarde bent in de maatschappij”, zegt Flory over de reeks tegen COMMEN.

Check hier aflevering 1 van Het Sociale Masker: alle 10 afleveringen staan op het YouTube-account van Dimence Groep.


Wie zich eenzaam voelt gaat zich 13 minuten lang herkennen in deze video, die gemaakt is in 2019. Een jaar eerder wees het Verenigd Koninkrijk een officiële Minister van Eenzaamheid aan, om het groter wordende eenzaamheidsprobleem aan te pakken. Jongeren kregen de kans om anoniem hun verhaal te doen en een voicemail achter te laten. Alice Aedy maakte van deze voicemails de indringende korte docu Disconnected.

Wat goed is aan deze video is niet alleen dat eenzaamheid wordt aangekaart, maar ook dat duidelijk wordt gemaakt dat eenzaamheid in talloze vormen komt. De één heeft geen face-to-face contant met anderen, de ander heeft het gevoel dat hij niet bij zijn vriendengroep hoort omdat hij gay is en voor een derde voelt het alsof ze helemaal alleen is op de wereld. Het is maar een greep uit de hartverscheurende verhalen van enkele jongeren.

“Het voelt alsof de hele wereld op een feest is waar jij niet voor bent uitgenodigd”

Disconnected from Alice Aedy on Vimeo.


De meest bijzondere YouTube-video over angststoornissen is zonder twijfel die van Vet Gezellig. De video draait volledig om de angsten die Alwin ervaart en ook over hoe zijn toenmalige vriendin hier mee omgaat. In de 31 minuten-durende video worden veel taboes rondom angst doorbroken. De paniek van Alwin wordt gefilmd en zelfs zijn slechtste momenten zijn er niet uitgeknipt. Het is niet alleen een vertelvideo, maar toont de kijker ook de harde realiteit.


Volg COMMEN. op FacebookTwitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp.


Geschreven door
Marijn van den Berge

Praat mee over dit artikel