Advies van Michelle Obama, Steve Jobs en anderen voor als je niet weet wat je moet doen met je leven

In Persoonlijke ontwikkeling

Foto via Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Michelle_Obama

Scrollen

Jong zijn is vermoeiend. Je hebt geen flauw idee wat je aan het doen bent, krijgt van familie continu de vraag of je al weet wat je gaat doen en ziet op social media voorbeelden van mensen die wél weten wat ze aan het doen zijn, waardoor jij nog meer het idee hebt dat je niet weet wat je aan het doen bent.

Het goede nieuws is dat dit niet uitmaakt, want eigenlijk weet niemand wat ze aan het doen. Van Mark Zuckerberg, Oprah tot aan Jennifer Lopez: niemand snapt het. Omdat ik zelf vaak worstel met de vraag of ik wel ‘lekker bezig’ ben heb ik levensadviezen van beroemdheden verzameld. Hierbij heb ik de Insta-waardige quotes direct naar het Nederlands vertaald, want zo ben ik.

Steve Jobs, oud CEO van Apple

‘Je kunt de stipjes in je carriere alleen achteraf verbinden. Van tevoren een specifiek pad uitstippelen is onmogelijk. Je moet er daarom op het moment op vertrouwen dat alles uiteindelijk op z’n plek valt. Je moet in ieder geval ergens in vertrouwen -gevoel, karma, je lichaam of wat dan ook. Deze aanpak heeft een groot verschil in mijn leven gemaakt.’

Wat kunnen we hiervan leren?

Wij mensen denken vaak ten onrechte dat we de macht hebben over het leven. Op school krijgen we aangeleerd dat als je maar een bepaalde opleiding afrondt je zeker weten werk gaat vinden in die sector. Dit terwijl je leven eigenlijk altijd anders loopt dan verwacht. Les: het is prima dat je nog geen einddoel hebt in het leven, dat komt vanzelf.

J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter-boeken

‘Ik ben gestopt met mezelf gedragen naar de standaarden van de maatschappij en begon al mijn energie te steken in dat wat mij interesseerde: het afmaken van mijn boek. Indien ik ergens anders in was ‘geslaagd’ had ik misschien nooit de motivatie gehad om mijn droom te vervullen.’

Wat kunnen we hiervan leren?

Na tientallen afwijzingen voor het eerste Harry Potter-boek wist alleenstaande moeder J.K. Rowling de publicatie voor zo’n €4,000 eindelijk te verkopen in 1997. Indien de schrijfster niet zo standvastig was geweest hadden we nooit kennis gemaakt met dreuzels, de schoonheid van Emma Watson en was jouw jeugd een stuk saaier geweest. Les: als je ergens goed in bent moet je vooral doorgaan. Er komt sowieso iets goeds uit.

Sheryl Sandberg, COO bij Facebook

‘Geloof dat je alles kunt bereiken. Dit is voor iedereen belangrijk, maar met name voor vrouwen. Laat niemand je vertellen dat het onmogelijk is om zowel een succesvolle carrière als persoonlijk leven te hebben. Als iemand zegt dat iet onmogelijk is, bedenk dan dat dit onzin is. Je moet alleen verzinnen ‘hoe’. Stel jezelf de volgende vraag: “Wat zou ik doen als ik geen angst zou kennen?”’

Wat kunnen we hiervan leren?

Vaak keuren we ideeën vaak al af zonder er goed over nagedacht te hebben. Ga maar na. Hoe vaak zeg je wel niet dat iets ‘raar’, ‘onmogelijk’ of ‘gek’ is zonder er goed over nagedacht te hebben? Door een gesprek met jezelf aan te gaan dwing je jezelf om gedachten concreet te maken. Op die manier zie je de zwakke punten in je redenatie. Les: besef dat je gedachten vaak bullshit zijn.

Maya Angelou, dichter, zangeres, activist

‘Mijn overgrootmoeder gaf me het levensmotto dat ik alweer 65 jaar gebruik. ‘Als je een pad bewandelt dat je niet bevalt kun je naar voren en achteren lopen. Als de bestemming niet is wat je zoekt en ook de plek waar je vandaan komt niet naar wens is, moet je van het pad afstappen. Maak gewoon je eigen pad.’’

Wat kunnen we hiervan leren?

Je hebt uiteraard controle over je leven, maar sommige dingen gebeuren soms. Je relatie gaat zonder echt goede reden uit, een geliefde overlijdt of je wordt zelf ziek. In zo’n geval is het gemakkelijk om mee te gaan met waar het leven je dan ook naar toebrengt, maar je hebt altijd de kans om zelf keuzes te maken. Les: het is altijd mogelijk om overnieuw te beginnen.

Michelle Obama, je kent haar wel

‘Focus meer op het proces van leren dan het bereiken van succes. Probeer dan ook niet te doen alsof je alles al weet: stel gewoon vragen als iets onduidelijk is.’

Wat kunnen we hiervan leren

Waarschijnlijk stelde Michelle een hoop vragen tijdens het daten met Barack. “Maar hoe ga je die andere kandidaten precies verslaan?”, “Vind je ‘Yes we can’ niet een beetje een gare slogan?” en “Zeg eerlijk, Trump is echt een gare guy.” Als zelfs de voormalig presidentsvrouw vragen stelt zou jij het zeker moeten doen. Les: stel vragen. Je wordt er slimmer van.

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook

‘Het grootste risico is geen risico nemen. In een snel veranderende wereld als de onze staat geen risico’s nemen garant voor mislukking.’

Wat kunnen we hiervan leren?

Toen Mark in 2004 op zijn Harvard-zolderkamertje een sociaal netwerk in elkaar aan het knutselen was vond iedereen het idee raar. Mensen hadden nog geen telefoons, waren huiverig met het delen van hun gegevens en bestellen bij webshops was iets wat alleen je handige neefje deed. Nu, 14 jaar later, pleuren mensen zelfs foto’s van hun pasgeboren baby op het platform, nemen ze actief deel aan discussies over zwarte piet en worden er artikelen geschreven met titels als ‘Facebook is slecht, maar hoe overleef je zonder? Een gids’. Les: denk groot.

Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid


Over de schrijver

Hi, mijn naam is Michel en ik ben 24 jaar. In het dagelijks leven ben ik freelance journalist en student. Je kunt mij bereiken via michel@commen.nl of via Twitter.

Geef je mening: praat mee