Klagen op Twitter is goed voor je mentale gezondheid

“Voel je je rot, zeg het hardop. Of schrijf het van je af en zet het op Twitter.”

“Voel je je rot, zeg het hardop. Of schrijf het van je af en zet het op Twitter.”

Als je eenmaal in de shitstorm aan meningen die Twitter heet terecht bent gekomen is er vrijwel geen ontsnappen aan. De toon is hard, to-the-point en vaak bijzonder fel. Van meningen over het asielbeleid, gele hesjes tot aan klagen over de prestaties van het kabinet: op Twitter kan het.

Aan de andere kant wordt Twitter ook gebruikt als dagboek. Miljoenen mensen laten weten hoe het met hen gaat, in positieve en negatieve zin. De wetenschap heeft hier nu een verklaring voor gevonden. Wat blijkt? Klagen op Twitter lucht op en is goed voor je mentale gezondheid. Hetzelfde geldt voor positieve berichten, maar er is een verschil.

Klagen is goed voor je

Onderzoekers van onder meer de Universiteit van Wageningen analyseerden de gemoedstoestand van een kleine 75.000 Twitteraars. In totaal bekeken zij meer dan een miljard tweets die in een ‘Ik voel mij vandaag…’-formaat waren geschreven. De berichtenschrijvers vertellen dus openlijk over hun dag, of deze ervaring nou positief of negatief was.

De meest opvallende conclusie is dat het typen van een kort berichtje daadwerkelijk invloed op je mentale gezondheid heeft. Voordat mensen een klagerige tweet plaatsen voelen ze zich slecht. Dit negatieve gevoel bouwt op totdat de persoon in kwestie daadwerkelijk de digitale pen ter hand neemt en zijn klaagzang begint. Zodra de tweet gedeeld is klaart de lucht op, en voelt de Twitteraar zich beter.

“We vermoeden dat dit komt door de uiting zelf, maar ook door de reacties op een ‘Ik-voel-me-rot tweet’,” zegt de Wageningse onderzoeker Ingrid van Leemput.

De negatieve emotie bouwt zo’n anderhalf uur op en trekt na plaatsen van het bericht direct weg. In plaats daarvan voelen Twitteraars zich blij en verlost, maar dit gevoel blijft niet lang hangen. Na 11 tot 15 minuten is het weggetrokken en is het business as usual.

Positieve tweets

Dit is heel anders voor tweets van positieve aard. Voordat mensen een ‘Ik voel mij gelukkig’-tweet de wereld in slingeren bouwt dit geluksgevoel kortstondig op. Nadat het bericht de wereld in is geslingerd neemt het gevoel ook vrijwel direct af.

Oftewel: negatieve tweets zorgen langer voor een gelukkig gevoel dan positieve tweets. Het beste is daarom om negativiteit van je af te schrijven. Dit verklaart misschien de dagelijks shitstorm aan klaagberichten. “Voel je je rot, zeg het hardop. Of schrijf het van je af en zet het op Twitter.” besluit Van Leemput.

Vond je dit artikel interessant? Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp. Heb je geen social media of geen zin om ons te volgen? Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen via een snelkoppeling op je telefoon of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang één keer per maand een mail met onze beste artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *