vormen van zelfbeschadiging uitg

Zelfbeschadiging is niet altijd overduidelijk: deze vormen zijn er

“Vaak wordt er alleen gedacht aan snijden of krassen als het gaat om zelfbeschadiging, terwijl er nog veel meer uitingen zijn.”

Vormen van zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging is een verzamelnaam van verschillende manieren om jezelf pijn te doen. Het verschilt per persoon welke vorm zelfbeschadiging aanneemt en wat de achterliggende redenen zijn. Dit artikel is onderdeel van een tweeluik met het artikel over waarom mensen zichzelf beschadigen.

Deze keer wil ik laten zien wat de verschillende uitingsvormen zijn van zelfbeschadiging. Hierbij wil ik opnieuw benadrukken dat het nooit een gezonde manier is van met problemen omgaan. Wel wil ik als ervaringsdeskundige laten zien hoe zelfbeschadiging zich kan uiten, ook om het herkenbaarder te maken.

Eerder dook ik al in de definitie van zelfbeschadiging. Kortweg staat zelfbeschadiging voor alle vormen van bewust letsel toebrengen aan je eigen lichaam. Er is dus een verschil tussen per ongeluk je heup stoten aan de hoek van de tafel, en met volle intentie om jezelf te stoten tegen de tafel aan lopen. Het een valt wel onder zelfbeschadiging, het ander niet. Vaak wordt er alleen gedacht aan snijden of krassen als het gaat om zelfbeschadiging, terwijl er nog veel meer uitingen zijn.

Snijden of krassen

Ik kom vaak tegen dat zelfbeschadiging wordt afgebeeld als iemand die zichzelf snijdt. Dit is dan ook de meest herkenbare vorm. Krassen is ongeveer hetzelfde, maar het letsel is dan alleen oppervlakkig. Daarnaast zijn er ook mensen die woorden of vormen in hun huid kerven.

Temperatuur

Een ander veelgenoemde uitingsvorm van zelfbeschadiging is jezelf branden. Denk hierbij aan een sigaret op je huid uitdrukken of een verwarmd object (vaak van metaal) tegen de huid drukken. Jezelf opzettelijk koud maken valt hier ook onder, zoals in ijsblokjes knijpen.

Lees ook: Zo leren hulpverleners met zelfbeschadiging omgaan in 5 stappen

Foto: Pexels

Knijpen, krabben of bijten

Ook jezelf knijpen of krabben valt onder zelfbeschadiging. Vaak wordt erbij gezegd dat het gaat om jezelf ernstig openkrabben of jezelf knijpen tot het punt dat je begint te bloeden of er markeringen achterblijven op de huid. Zelfs helende wondjes openkrabben valt volgens sommigen onder zelfbeschadiging. Dermatillomanie is een stoornis waarbij het krabben of pulken dwangmatig gebeurt.

Ergens tegen aan bonken

Denk aan met je hoofd tegen een muur beuken. Opzettelijk tegen dingen aanlopen en op harde objecten slaan vallen hier ook onder. Dit gaat soms zo ver dat je zelfs iets breekt, zoals je hand.

Lees ook: Waarom zelfbeschadiging hetzelfde is als een verslaving

Haar uittrekken

Als je de obsessieve drang voelt om je haar uit te trekken heb je last van trichotollomanie. Er zijn echter ook mensen die dit doen om aan hun drang tot zelfbeschadiging te voldoen. Deze stoornis ligt in de lijn van het eerdergenoemde dermatillomanie, maar dan net even anders.

Schadelijke stoffen innemen of in de huid smeren

Hieronder valt onder anderen opzettelijk te veel medicatie of pijnstillers innemen. Scherpe objecten of chemicaliën slikken valt ook onder zelfbeschadiging als het niet de intentie is om jezelf te doden.

Praat mee over dit artikel

29 reacties
  • Verslaving en zelfbeschadiging kunnen inderdaad heel dicht bij elkaar staan. We hebben in dit artikel gekozen om het erbuiten te laten, zeker ook omdat verslaving en zelfbeschadiging twee heel andere intenties kunnen hebben.

   • Er zijn nog zo veel meer varianten van. Ik denk dat je het nooit allemaal op 1 pagina kan krijgen (vooral niet zonder kwetsbare mensen op ideeen te brengen)

 • Er was nog iets anders dat ik deed, maar weet niet of dat ook onder zelfbeschadiging valt. Ik drukte mijn gezicht in een kussen zodat ik niet meer kon ademen en dan probeerde ik dit zo lang mogelijk vol te houden…

 • Daarnaast ken ik iemand die zichzelf opzettelijk zo hard slaat met vuisten op de bovenbenen totdat er al direct bloeduitstortingen ontstaan

  • Dat deed ik als kind ook, ik sloeg mijzelf zolang in mijn gezicht dat bont en blauw was.Ook heb ik jaren lang mijn hoofd open gekrabt, tegenwoordig pulk ik alleen nog aan nijn vingers.

 • Zijn er mensen die zelfbeschadiging doen omdat ze over strest zijn of iets in die richting of is het echt alleen als je je niet goed voelt of verslaving

  • ik zelf heb mijn huid open gekrast door examen stress etc. maar k voelde me ook niet lekker in me vel. k neem aan van wel.

  • Ik snij me als het me te veel word,me onrecht word aangedaan of mijn gedrag niet begrijpen. Door mijn diagnoses Ass en depressie en misschien wel meer. Heb er geen spijt van, helpt me aan iets anders te denken

   • Ik heb ook diagnose ass en bordeline gekregen. Ik raak ook verstrik met stres en gedachten dat het weg moet.ik weet niet hoe er mee om moet
    Soms heb ik na verwonding spijt en heb ik verdriet.
    Een keer heb ik zo diep gesneden met ern keukenmes dat het gehecht moest worden bij spoed.
    Daarna werd ee melding gedaan bij GGZ crisis dienst.

  • Ik doe het allebei maakt mee niet uit of ik boos of verdrietig ben of als ik lekker in mee vel zit da doe ik het ook want opgeven wend je daar aan dan probeer ik echt tegen iemand te zeg om dat ik geen zin heb da mijn ouders nog meer pijn dus zo is het

 • als je voortdurend je vingers kraakt,( als je stress hebt, maar ook gewoon tijdens het eten, etc.) is dit dan ook een teken van zelfbeschadiging?

 • Is een rekker rond je vingers plaatsen en hem te hard aanspannen zodat je vingers blauw worden ook een vorm van zelfbeschadiging?

 • Hoi, ik ben vaak boos en dat uit ik door te gaan huilen. Op het moment dat ik boos ben ga ik naar boven en ondertussen doe ik mezelf pijn door mezelf te knijpen, knakken of mijn nagels in mijn keel te zetten. Maar altijd wil ik niet dood. Nu weet ik vaak niet wat ik moet doen. Dus blijf ik de rest van de dag of soms 2 dagen boven.

  Op het moment dat ik dit typ ben ik heel boos en ben ik tot rust aan het komen.

  Is dit een uiting van zelfbeschadiging??

 • Ik zit sinds mijn burn-out mentaal vast aan mn persoolijkheid. Ik beschadigd mijzelf uit schuld gevoel, waanbeelden weg halen en aandacht. Ik doe dit doormiddel van krassen, snijden en bijten in mn onder arm.
  Ook trek ik aan mn haren en geef ik mijzelf klappen.

 • Ik doe mezelf pijn door mijn haar onder mijn nagels te drukken, mijn nagels zijn er daardoor wel eens afgegaan.Mijn haar in mijn oren te stoppen totdat het pijn doet tegen het trommelvlies aan. Of ik stop mijn wimpers met mascara in mijn ogen doe daarna rood en pijnlijk zijn.
  Dit doe ik al vanaf klein meisje. Zelfs draaide ik mijn haren uit mijn hoofd in mijn slaap. Valt dit onder zelkfmutilatie? Ik ervaar de pijn als erg prettig..