Zelfbeschadiging-alternatieven voor als je je overweldigd voelt

Waarom je naar walvisgeluiden moet luisteren.

Op internet zijn er lange lijsten – van soms wel 434 punten – te vinden over wat je kunt doen als je jezelf wilt beschadigen. Vaak heb je echter geen zin om deze tips te lezen, laat staan uitproberen. Deze realistische tips tegen zelfbeschadiging helpen mij.

Eerder schreef ik al een artikel over alternatieven voor zelfbeschadiging als je boos of gefrustreerd bent. Wanneer ik boos ben wil ik afreageren, terwijl ik bij een gevoel van overweldigd zijn juist naar binnen keer. Verschillende emoties vragen om verschillende behandelingen, dus bij deze een lijst met tips voor als je je overweldigd voelt.

Onthoud wel dat het soms even duurt voordat het ook echt werkt: het onrustige gevoel zal niet meteen weg gaan. Als je het een tijdje vol kunt houden werken de tips wel, net zoals ze bij mij doen.

1. Gebruik al je concentratie

Als je je toelegt op iets waar je al je concentratie voor nodig hebt, neemt hopelijk het overweldigende gevoel af omdat je er geen aandacht meer aan besteed.

Je kunt iets creatiefs gaan doen zoals tekenen of schilderen. Of doe iets dat mentaal uitdagend is, zoals een sudoku maken, gitaarspelen of een nieuwe taal leren. Zorg dat het iets is waar je oprecht geïnteresseerd in bent en waar je een tijdje geconcentreerd mee bezig kunt zijn, anders houd je het niet vol.

Om dit te combineren met een van de veelgenoemde tips tegen een overweldigd gevoel zou je bijvoorbeeld ook een bullet journal kunnen beginnen. Zo ben je geconcentreerd bezig met het maken van je eigen agenda, en heb je een goede plek om te plannen als je weer gekalmeerd bent.

Als de oorzaak van je gevoel voortkomt uit stress door werk of school, dan kan een andere manier van plannen uitproberen ook in de toekomst helpen.

2. Beweeg

Een overweldigd gevoel ontstaat meestal omdat je te veel in je hoofd zit, dus is het goed om via je lichaam van dit gevoel af te komen. Als je je concentreert op hoe je lichaam zich voelt, dan is er geen ruimte meer om na te denken over hoe je je in je brein voelt.

Je kan een stuk gaan hardlopen of dansen om alle onrust uit je lichaam te krijgen. Ook yoga helpt, daarmee combineer je deze tip met de tip om iets ontspannend te doen.

3. Doe de afwas

Afwas kan vervangen worden door elk ander huishoudelijk klusje waar je niet al te veel bij na hoeft te denken. IKEA-kastjes in elkaar schroeven telt ook. Bij het hebben van een onrustig gevoel helpt het om afleiding te zoeken, omdat het gevoel dan meestal vanzelf afzwakt en daarmee ook de neiging naar zelfbeschadiging afzwakt.

Klusjes als de afwas doen, of dweilen zijn vrij simpel maar het houdt je bezig en uit je hoofd. Ook duren ze vaak lang genoeg om je een tijdje helemaal af te leiden waardoor je brein de tijd heeft om tot rust te komen.

4. Ontspan

Self-care is een veel genoemde tip tegen een overweldigd gevoel. Zo’n beleving komt voort uit een overschot aan prikkels, dus iets doen wat ontspannend is en niet zorgt voor extra prikkels brengt je weer tot rust.

Ga in bad, luister naar rustige muziek of natuurgeluiden (walvisgeluiden of regengeluiden zijn mijn persoonlijke favoriet), mediteer, lak je nagels, drink een kopje thee (thee gemaakt van kamille, citroenmelisse en/of valeriaan werkt ontspannend) of volg een yoga-routine op YouTube.

5. Praat en chat

Andere mensen gebruiken als afleiding is een van mijn favoriete manieren om van een overweldigd gevoel af te komen. Of het nu in het echt is of via WhatsApp, als iemand iets verteld heb ik iets anders om me op te concentreren, waardoor er geen ruimte meer is om te denken aan de onrust die ik voel.

Vaak vergeet ik ook dat ik me slecht voelde tot het moment dat het gesprek voorbij is en ik me vooral uitgeput voel, in plaats van onrustig.

Als het je juist helpt om te praten over hoe je voelt, doe dat dan vooral. Door het met iemand erover te hebben kun je inzicht krijgen in waarom je je voelt zoals je voelt, en sta je er niet alleen voor. Het hebben over je gevoelens zorgt er ook voor dat het gevoel niet alleen in je hersenen blijft rondmalen, maar ook naar buiten komt.

6. Schrijf het van je af

Als je het lastig vindt om het met iemand over je gevoelens te hebben, of als je niemand in je omgeving hebt waarmee je kunt praten, dan helpt het ook om het van je af te schrijven. Het is bewezen dat je gevoelens opschrijven helpt om je emotionele reactie te verkleinen en het je hersenen helpt om de emoties te verwerken. Opnieuw werkt dit ook als een goede afleiding en iets om je volledig op te concentreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *