Antidepressiva slapen

Antidepressiva: funest voor je nachtrust

“‘Mensen die medicijnen voor hun depressie nemen, zeggen tegen me: ‘Sinds ik met die medicijnen begonnen ben, herinner ik me mijn dromen niet meer.'” Over de link tussen antidepressiva en slapen.

De link tussen antidepressiva en slapen

Iedereen weet dat slapen belangrijk is. Sterker nog: je kunt het gewoon zelf voelen. We kennen allemaal het klotegevoel na een slechte nacht. Je bent moe, lusteloos, gaar, alles is teveel herrie, iedereen is irritant en je blijft het liefst de hele dag onder de koffieautomaat hangen. Maar slaaptekort heeft op lange termijn nog veel grotere impact. Zo heb je een groter risico op onder meer diabetes, hart- en vaatziekten, kanker én depressie.

Over dat laatste gaan we het hebben. Om te begrijpen hoe dat komt moeten we eerst weten wat slaap is. Inmiddels mag bekend zijn dat slaap bestaat uit REM-slaap en non-REM-slaap. Dat laatste zorgt vooral dat je de volgende dag lichamelijk het mannetje of vrouwtje weer bent, terwijl de REM-slaap voor het geestelijke herstel zorgt.

Tijdens de REM-slaap zijn je hersenen heel actief en zorgen ze ervoor dat gedachten, herinneringen en emoties op een juiste manier worden verwerkt en opgeslagen. Dat gebeurt vaak door middel van dromen. ‘De functie van dromen is dat ze je helpen de emoties te uiten die gewoon te heftig zijn. Dromen hijsen een rode vlag en zeggen: ‘hé, hier is een kwestie die nog niet afgehandeld is’, legt Clare Johnson, voorzitter van de International Association for the Study of Dreams, uit aan Reader’s Digest.

Lees ook: Interview: De mensen die vanwege een depressie met school stopten

antidepressiva-effect-2

Slaaptekort kan leiden tot depressie

Als je te weinig slaapt, krijg je voornamelijk een tekort aan de REM-slaap, omdat deze met name richting het einde van je nachtrust een groot deel van de slaapcyclus omvat. Daardoor herstelt je lichaam wel, maar je brein heeft niet alle emoties en gedachten in de juiste vakjes kunnen plaatsen.

Een chronisch slaaptekort heeft lichamelijk veel impact, maar gooit vooral je brein in de war, met alle gevolgen van dien. Je functioneert bijvoorbeeld slechter, je raakt verstrooid, je vergeet veel, bent lusteloos, rusteloos en je creativiteit loopt harder achteruit dan Usain Bolt vooruit. Dat laatste kan ik persoonlijk bevestigen. Lang verhaal kort: alle wegen leiden naar depressie, als je het lang genoeg volhoudt.

Word je eenmaal gediagnosticeerd met depressie, dan krijg je vaak binnen no-time pillen voorgeschreven: antidepressiva. Klinkt als een goed plan, maar in ons eerdere stuk over antidepressiva werd al duidelijk dat deze pillen maar bij een klein deel van de patiënten werkt. Volgens een voormalig huisarts slechts bij twee procent van de gebruikers. Ook lichtten we in dat artikel uit dat je door antidepressiva juist in een vicieuze cirkel van bijvoorbeeld angst of suïcidale gedachten.

Ook interessant: Hét verschil tussen een burn-out en een depressie

Antidepressiva remt REM-slaap en daarbij geestelijk herstel

Die vicieuze cirkel is bij slaap echter niet anders. Van depressie zelf kun je nachtenlang wakker liggen, maar ook als je de bijsluiter van antidepressiva voor de verandering eens wél leest, kom je snel ‘slapeloosheid’ tegen. Daarbij komt nog eens dat het medicijn de REM-slaap en het aantal dromen zwaar onderdrukt. Dat betekent dat je al die zware emoties en negatieve gedachten van de hele dag ’s nachts ook nog eens niet weet te verwerken. Of, om in de woorden van IASD-voorzitter Johnson te spreken: de rode vlag wordt niet meer gehesen.

‘Mensen die medicijnen voor hun depressie nemen, zeggen tegen me: ‘Sinds ik met die medicijnen begonnen ben, herinner ik me mijn dromen niet meer. Ik droomde vroeger heel levendig en die medicijnen onderdrukken mijn dromen’, zegt Johnson. Het herinneren van je dromen is niet belangrijk, het dromen zelf wel. Zonder dromen ga je je gedachten en gevoelens nooit een plekje kunnen geven.

Lees ook: Een omgekeerde depressie: over atypische depressie

Piekeren

En dus kun je je, als je deze feiten optelt bij het eerder genoemde artikel, afvragen of je wel aan de antidepressiva moet beginnen. Van antidepressiva zelf ga je overigens niet sneller slapen, denk aan de genoemde bijsluiter, maar hooguit pieker je een stuk minder voor het slapen gaan.

Het is heel fijn om eindelijk in slaap te vallen en je niet meer kut te voelen, maar wat heeft het voor zin als je vervolgens de volgende dag in dezelfde mood wakker wordt, omdat je hersenen niks tot weinig hebben kunnen verwerken? Dan is het misschien beter om een paar uur minder te slapen, maar in die korte periode toch stiekem aan je herstel te werken.

O, en slik je slaappillen? Daar kun je beter mee stoppen, want die verpesten je REM-slaap al helemaal. ‘Pillen brengen je in trance of een staat van verdoving’, aldus Johnson. ‘Je verruilt het ene probleem voor het andere: je vermindert de hoeveelheid REM-slaap en daarmee alles waar het dromende brein toe in staat is.’

Vond je dit artikel interessant? Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp. Heb je geen social media of geen zin om ons te volgen? Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen via een snelkoppeling op je telefoon of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang één keer per maand een mail met onze beste artikelen.
Geschreven door
Marijn van den Berge

Praat mee over dit artikel

9 reacties
 • Goed artikel!
  Ik gebruik antidepressiva in een heel lichte dosis. Sinds ik dat gebruik slaap ik eindelijk goed! Ook droom ik veel meer dan voor de antidepressiva. Ik ben het met tegenzin gaan slikken maar voel me zó veel beter. Het is eindelijk rustig in mijn lijf. Ik was niet depressief maar had een angststoornis. Blijkbaar ben ik de uitzondering op de regel.

  • Ik slik het al jaren omdat ik te weinig serotonine aanmaak. Ik sliep al een paar jaar amper. Vanaf dag 1 met dit medicijn werd het rustig in m’n hoofd en ben ik veel beter gaan slapen. Juist zo enorm blij met m’n antidepressiva!

  • Mag ik vragen welke ad je neemt , ik vind maar niet het goede medicijn, zit ook let énorme angst en slaap niet meer..
   Mvg
   K.

 • Mijn ervaring met antidepressiva is uiteindelijk dat het vergif is. Ik heb 20 jaar Seroxat geslikt en de laatste tig jaren hielp het niet meer,. Het afbouwen was een hel en ik moest over op iets anders want ik was er helemaalaan. Na heel veel soorten te hebben uitgeprobeerd en dan 6 weken opbouwen en weer afbouwen, ellke keer weer de hel , kwam ik uit op Clomipramine. Dit slik ik nu 9 jaar en in het begin hielp het wel mijn ergste klachten zakten wat af maar ik blijf ernstige bijwerkingen houden, De laatste jaren denk ik”: ” de bijwerkingen worden alleen maar erger”.
  Dit middel is puur vergif, knallen in mijn hoofd, elektrische schokken, hoofdpijn, somberheid etc.
  Nu wil ik ervan af, maar dat gaat natuurlijk zomaar niet.Ik zit nu op 60 mg Clomipramine en kan ineens niet meer slapen, geen minuut en heb ik van de psychiater Zolpidem gekregen. Ik probeer de eerste uren zelf om in te slapen, maar vergeet het maar, het lukt me niet. Als ik niet uitkijk raak ik ook aan die slaapmedicatie verslaafd. Weer een probleem erbij.
  Wat een troep, ik kan niet anders zeggen. Ik kon toen niet anders en wist niks over de werking 30 jaar geleden.Nooit aan beginnen mensen, dat is mijn advies.
  Hoe moet ik nu verder????

  • Met regelmaat verschijnen er artikelen in de pers of op televisie dat anti-antidepressiva vergif zou zijn.
   Maar wat is het alternatief? Sint Janskruid? Wandelen in de natuur? Vele soorten therapie?
   Wat voegen deze artikelen toe? Het geeft bij mij veel onrust. Mensen in je omgeving wijzen je op deze artikelen. Maar wat heb ik als uniek persoon aan al die adviezen en meningen?
   Bij mij is vastgesteld dat ik chronisch depressief ben. Al 20 jaar. (eigen psychiater en een second opinion)
   Ik heb diverse medicijnen geprobeerd. Begonnen met de moderne varianten. Vervolgens naar de oudere varianten. Uiteindelijk elektro shocks. Ik gebruik nu jaren Tracydal een MAO remmer. Daarnaast nog een stemmingsstabilisator Lamotrigine.
   Zonder deze medicijnen zou mijn leven een hel zijn. Natuurlijk hebben deze medicijnen (gevaarlijke) bijverschijnselen. Voor de nacht heb ik een anti antipsychoticum (Quetiapine) en een kalmeringsmiddel nodig. (Oxazepam)
   Maar die bijverschijnselen MOET ik accepteren om een normaal leven te lijden.
   Ik ben van mening dat je vertrouwen moet op de kennis en ervaring van de psychiater. Ook ben ik van mening dat anti-antidepressiva niet door een huisarts maar alleen door een psychiater worden voorgeschreven. Zij zijn de specialisten.

 • Ik zit nu ook sinds 2 weken aan de citalopram had al moeite met slapen. Nu slaap medicatie en een hogere dosis. Ook niet slapen en alleen maar vormen en schimmen om m’n kamer en soort van aanrakingen.

  Dus heftig spul

 • Sinds ik Brintellix (nieuw antidepressivum) gebruik, slaap ik beter, word ik veel uitgeruster wakker en onthoud ik bijna al mijn dromen. Ik droom juist veel meer. De dromen zijn wel vaak erg vreemd en best heftig qua emotie, maar ik voel me overdag zo ontzettend veel beter. Ik ben niet meer bevangen door angst, voel me energiek en kan weer helder nadenken. Voor mij is het echt een godsgeschenk.

  • wat fijn om te horen, ik ga vandaag beginnen ermee heb al 10 ad geprobeerd, tot nu toe nog niet het juiste medicijn gevonden na 1 1/2 jaar zoeken hoop ik eindelijk dat Brintellix helpt. Alle ander ad kon ik niet van slapen en kreeg daardoor vreselijke hoofdpijn, tot de dag van vandaag nog steeds hoofdpijn. En depressiever dan ooit tevoren.

 • Ik vind het jammer dat er in dit soort artikelen geadviseerd wordt aan mensen om geen anti depressiva te nemen! Ik vind het zelfs ronduit schadelijk voor mensen! Er zijn zoveel mensen die enorm gebaat zijn bij anti depressiva. Ikzelf zeg vaak dat ik misschien niet meer had geleefd zonder anti depressiva. Ik had zulke zware depressies in combinatie met angst en dwang dat ik telkens naar de crisisdienst moest. Life was a living hell!! Anti depressiva heeft me daar telkens weer uitgehaald en mijn leven gered, want ik had zoiets niet langer dan een jaar kunnen volhouden, dan had ik zeker een einde aan mijn leven gemaakt. En ja, het kan een nog grotere hel zijn in het begin vanwege de bijwerkingen en het zoeken naar de juiste ad. Maar als je dan eenmaal de juiste hebt en je in combinatie met therapie uiteindelijk weer een gelukkig mens bent zonder depressie, angst en dwang, dan heb ik dat er 1000% voor over. Beter gezegd, ik had geen andere keus. En ja, ik bleef bepaalde bijwerkingen hebben. Ik had wat last ervan dat ik wat impulsiever werd. Ik had wat minder controle over mezelf, ik flapte er makkelijker dingen uit, ik had minder controle over mijn eetgedrag (ik heb nogal grote eetlust;)) en ik viel iets makkelijker uit tegen mensen. Het was geen hele erge bijwerking en het had ook zijn voordelen om makkelijker te zeggen wat je vindt en niet over je heen te laten lopen. Toch heeft deze bijwerking er wel voor gezorgd dat ik 4 maanden geleden gestopt ben met mijn ad. Ik was namelijk 3,5 jaar niet meer depressief, angstig of dwangmatig, dus ik dacht dat het beter was dan maar helemaal te stoppen. Ook al slikte ik maar een hele lage dosering, ik merk toch dat ik veranderd ben sinds dat ik gestopt ben. Ik ben emotioneler, huil vrij makkelijk, gespannen, slaap slecht, ben soms weer dwangmatig bezig, kan me in de ochtend wat verdrietig, zwaar op de hand en wat angstig voelen. Dus ik twijfel of ik niet weer gewoon mijn ad zal gaan slikken. Ik wacht nog een paar maanden af hoe het gaat. Als het niet verbeterd dan ga ik weer gewoon mijn ad slikken, want kost wat kost wil ik voorkomen dat ik weer een keer door die hel moet gaan! En ik wil dat mijn omgeving ook niet aandoen! Dus Marijn van den Berge, denk eerst goed na voordat je met dit soort uitspraken kwetsbare mensen toespreekt! AD kan levensreddend zijn!