Een simpele tip waarmee je een hoop doemgedachten de baas bent

Ben jij ook vaak aan het doemdenken? Ik laat aan de hand van een persoonlijke situatie zien hoe je die gedachten de baas bent.

Ben jij ook zo’n doemdenker? Iemand die veel te veel nadenkt, kleine dingetjes enorm kan uitvergroten en nachten wakker kan liggen van de drama in je hoofd? Als er geen coronavirus was, had ik je de hand kunnen schudden. Gelukkig heb ik een manier gevonden om dat doemdenken een beetje tegen te gaan en die deel ik heel graag met jullie.

Ik geef toe, ik ben iemand die slecht met teleurstellingen of twijfels om kan gaan. Als er iets is wat me onzeker maakt, dan ga ik daar net zo lang en zo hard over nadenken dat het altijd dramatisch afloopt.

Gelukkig heb ik er de afgelopen jaren, waarin het steeds beter met me ging, steeds beter mee om leren gaan, maar met name als ik al negatief ben in mijn hoofd of niet lekker in mijn vel zit kunnen kleine dingetjes een enorme bom worden in mijn hoofd. Het mug-en-olifant-verhaal zeg maar.

Een goed voorbeeld is toen ik laatst mijn buurmeisje Elize vroeg om te chillen. Vorig jaar kwam ze naast ons wonen en ik denk dat ik kan zeggen dat we inmiddels vrienden zijn geworden. We waren wat aan het appen en ik vroeg aan haar of ze zin had om die week gezellig een drankje te doen. “Dat moet ik nog even zien”, was haar antwoord.

Doemdenken: burgeroorlog in je hoofd

Ik voelde me die dag al redelijk klote en het antwoord triggerde de depressieve en angstige ik, die nog ergens in mij schuilt en af en toe naar boven komt. Op negatieve dagen heb ik het gevoel geen controle meer te hebben, word ik angstig en kan alles wat er gebeurt de stemmetjes van zelfhaat en zinloosheid loslaten. Zeker als ik het gevoel krijg afgewezen te worden door iemand waar ik om geef.

Op dat moment heb ik geen controle meer over mijn gedachten. “Zie je wel dat je stom bent. Ze vindt je niet aardig. Niemand vindt je aardig. Ze willen eigenlijk helemaal niet met je om gaan. Dat komt omdat je achterlijk bent. En lelijk. En waardeloos. Je had er beter niet kunnen zijn. Dat zou voor iedereen chiller zijn geweest. Er zal nooit iemand zijn die om je geeft. Wat voor zin heeft mijn leven eigenlijk nog?”

[stag_image style=”no-filter” src=”https://www.commen.nl/wp-content/uploads/2020/06/denken-negatief-stress-depressief-doemdenken.jpg” alignment=”none” url=””]

Foto: Ben White / Unsplash

Dat had ik kunnen denken. Dat zou ik normaal denken. Maar dit keer niet. De trigger was er wel, maar ik wilde dit niet meer. Niet meer die burgeroorlog in mijn hoofd tussen de oude ik en de nieuwe ik om iets doms. Daarom heb ik na twintig minuten een appje teruggestuurd: “Ligt het aan mij, of heeft het een andere reden?” Oké, het is niet heel mannelijk om dit te doen en het was kapot eng, maar ik ben toch blij dat ik dat gedaan heb.

Stoppen met andermans gedachten invullen

Ik zei net dat ik mijn gedachten niet onder controle heb, maar eigenlijk heb ik dat wel. Maar dan moet ik ze wel vóór zijn, anders is het te laat. Wat er namelijk gebeurt is dat ik de dingen in ga vullen. “Oh, ze zegt dat ze niet weet of ze wil chillen, dus zal ze wel niet willen, dus zal ze me wel haten.”

Lees ook: Kalmte in de storm: hoe horrorfilms kunnen helpen bij angststoornissen

Als dat zou kloppen zou ik mijn geld bij AstroTV hebben verdiend, maar ik kan geen gedachten lezen en al helemaal niet de toekomst voorspellen. Daarom is het ook totale bullshit om te doen alsof je dat kan en daarmee alleen maar jezelf pijn te doen.

Eerder dit jaar kreeg ik de tip om dingen te checken als ik ze negatief in ging vullen in mijn hoofd. Ga eens na of dat wat er in je hoofd zit ook echt klopt? Dus na mijn laatste restje moed van die dag bijeen te hebben geschraapt deed ik dat.

[20:24] Marijn: “Trouwens, ligt het aan mij (dat je nog niet weet of je wil chillen, red.), of heeft het een andere reden?
Sorry, ik vind dit eng en misschien is het stom, maar ik check dit omdat ik er anders te veel over na gaan denken en dingen meestal negatief invul.
[20:54] Elize: Oke, dan moet je dit vooral niet negatief invullen, want dat is nergens voor nodig.
[20:54] Elize: Het is puur de planning.
[20:55] Elize: Want ik moet de hele week werken, dus dan ga ik de komende dagen vroeg naar mijn bed en zaterdagavond ben ik waarschijnlijk niet meer zo gezellig, want dan ben ik moe van het werken.
[20:56] Elize: Dus het ligt echt NIET aan jou!

Dit antwoord stelde me gerust. Het is niet dat ze me haat, het was gewoon een heel normale en begrijpelijke situatie, die ik in mijn hoofd opblies tot een ramp. Die avond heb ik heerlijk geslapen.

Negatieve gedachten? Check of het klopt

Als je dit leest en je bent net zo’n sukkel als ik die veel te veel nadenkt, zichzelf bij vlagen veel te veel haat en die ook doet alsof je zo bij AstroTV aan de slag kan: check het, alsjeblieft. Het is eng in het begin, maar bij alle enge dingen is het zo dat het went.

Begin klein, bij mensen die je vertrouwt en doe het vóórdat de totale chaos in je hoofd losbarst. Voor je het weet check je gedachteloos of wat in je hoofd zit wel klopt.

Wat me ook opviel aan de paar keer dat ik het checken gebruikt heb, is dat ik altijd een positieve reactie heb gekregen. Als iemand hierop negatief reageert, denk ik dat dat ook aangeeft hoeveel je precies aan diegene hebt: niks.

[stag_image style=”no-filter” src=”https://www.commen.nl/wp-content/uploads/2020/06/negatief-denken-doemdenken-appen-telefoon.jpg” alignment=”none” url=””]

Foto: Kev Costello / Unsplash

En het is het waard. Het is namelijk heerlijk rustig als je door een lastige, maar simpele vraag de stemmetjes in je hoofd meteen een middelvinger kan geven. Denk alleen al aan de uren slaap die je ervoor terug krijgt! Natuurlijk blijven de twijfels, de angst en de onzekerheid, maar dat heeft een langer proces nodig om verslagen te worden. Dat je een paar oorlogen in je hoofd overslaat helpt daar zeker aan mee.

Ook interessant: Over een atypische depressie: een depressie, maar dan omgekeerd

[21:20] Marijn: Superbedankt dat je het even wilde uitleggen en dat je zo fijn en begripvol reageert ook. Dit stelt me gerust en dan hoef ik er ook niet wakker van te liggen. Heel begrijpelijk natuurlijk en heel erg goed dat je gewoon je eigen grenzen aangeeft!
[21:20] Marijn: Geef maar aan wanneer je een keertje zin hebt 🙂 De uitnodiging staat altijd voor je open.
[22:06] Elize: Gelukkig dat dit je gerust stelt

[22:06] Elize: En wat die uitnodiging betreft, daar ga ik zeker gebruik van maken

[22:06] Elize: Ik weet alleen nog niet precies wanneer, maar komt goed.

Komt goed. Alles komt goed.

Volg COMMEN. op FacebookTwitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *