Doodswens

Doodswens is het verkeerde woord

Waarschuwing vooraf: dit artikel gaat over zelfmoord en kan mogelijk triggerend zijn. Lees niet verder wanneer je niet goed in je vel zit.

“Onbegrijpelijk, hij had nog een heel leven voor zich”.
“Ik snap niet hoe je zoiets kunt doen.”
“Zo jong, en dan al een doodswens.”

Het zijn de standaardreacties wanneer een jong iemand zich van het leven berooft. Een zeer begrijpelijke reactie ook, vanuit het perspectief van iemand die niet met deze gevoelens kampt. Diegene ziet namelijk een toekomst vol met mooie momenten, geluk en blijdschap in duigen vallen.

Dit terwijl de persoon in kwestie hier totaal niet mee bezig was. Diegene zijn visie reikte namelijk niet verder dan een aanhoudende regenstorm, bijvoorbeeld vanwege een depressie.

Doodswens is een fabel

Zelfmoord en depressie worden te pas en te onpas aan elkaar gelinkt, maar dit is niet altijd juist. Niet ieder persoon met een depressie wil zelfmoord plegen, en niet iedere zelfmoord is het gevolg van depressie.

Dit betekent niet dat de twee geen verband houden met elkaar: depressie gaat immers vaak gepaard met suïcidale gedachten. Ik heb echter nog nooit iemand gesproken die per se dood wil.

De dood is namelijk geen wens, maar een oplossing. Depressieve mensen willen het lijden stoppen. Wanneer elke minuut op aarde een hel is, je gedachten continu op volle toeren draaien en je niet weet wat je nog zou moeten toevoegen aan deze wereld, wil je niets anders dan rust.Je wilt rust aan je hoofd. Stoppen met denken. Stoppen met voelen en toetreden tot het niets.

Een doodswens bestaat echter niet. Een diploma halen, gelukkig zijn en een goed leven leiden: dat zijn voorbeelden van ‘echte’ wensen.

Rustwens

Doodswens is daarom een ongelukkige benaming voor hetgeen wat we bedoelen. Zelfmoord plegen is een middel, niet de gedroomde uitkomst. Iets in de trant van ‘rustwens’ zou naar mijn mening beter bij de situatie passen.

Het is echter niet gek dat de achterliggende redenen van een doodswens zo verdraaid zijn. Op social media wordt namelijk te pas en te onpas met de term gesmeten.

Veel van deze (vaak) jonge personen kom je tegen op Instagram. Ze delen plaatjes, teksten uit liedjes, foto’s van zelfbeschadiging en hemelen het hele begrip van zelfdoding op. De berichten zijn vaak heel expliciet en opgevuld met hashtags als #selfharm, #wanttodie en #suicide.

Doodswens-expliciete-berichten
Screenshots van Instagram

Andere kijk op de doodswens

Lange tijd kampte ik met een chronische depressie en gedurende die tijd heb ik regelmatig nagedacht over hoe het zou zijn als ik er niet meer ben. Over hoe ik het zou aanpakken, wat ik in mijn afscheidsbrief zou zetten, of ik die überhaupt zou schrijven en hoe ik mijn bezittingen zou verdelen.

Ik heb vaak genoeg met de gedachte gespeeld om een ticket naar een land ver weg te boeken, daar het lot in eigen handen te nemen en het leven te laten voor wat het is.

Inmiddels heb ik deze gedachten minder vaak, maar ze zijn op de achtergrond nog soms aanwezig. Ik heb echter nooit de neiging gehad hierover met anderen te praten. Dergelijke verhalen delen op social media is al helemaal nooit bij me opgekomen.

Depressie is namelijk een eenzame ziekte. Vaak weten mensen bijvoorbeeld niet dat ze ‘het’ hebben, maar wel dat er iets mis is. Zo ging het ook bij mij.

Acteren met een depressie

Achteraf gezien heeft de chronische depressie namelijk altijd mijn leven overheerst. Ik wist dit alleen niet te benoemen dankzij mijn jonge leeftijd. De signalen waren echter overduidelijk. Tegen elke dag keek ik op, was altijd gevoelloos en nooit op mijn gemak.

Altijd had ik het idee te moeten acteren: doen alsof ik wél zin had in activiteiten, proberen interesse te tonen en vooral mijn ware gevoelens te verbergen. Ik wilde vooral niet opvallen. Hierdoor had niemand in de gaten dat ik eigenlijk depressief was, en met suïcidale gedachten rondliep.

Ze hadden hier ook geen reden voor. Ik ben altijd zeer actief geweest, heb mijn leven van heel negatief naar (op papier) positief gekregen, en ben ambitieus. Op mijn 16e startte ik bijvoorbeeld een bedrijf, dat ik vier jaar later succesvol wist te verkopen. Gedurende deze periode ben ik altijd naar school gegaan, werkte ik minstens 30 uur per week en vond daarnaast nog tijd om te sporten.

Fake it till you make it

Ondanks het oppervlakkige succes heb ik nog steeds soms suïcidale gedachten. Niet omdat ik echt dood wil, maar omdat het een uitweg is.

Nog steeds moet ik mezelf iedere dag motiveren om iets van het leven te maken. Niet omdat ik dat zo graag wil, maar omdat ik het alternatief nog minder aantrekkelijk vind. Wanneer ik toegeef aan mijn gevoel, en dus de hele dag in bed blijf liggen, wordt de situatie namelijk niet beter.

Depressie is een warme zomerdag

Ik vergelijk depressie, en de bijbehorende doodswens, altijd met een warme zomerdag op het strand. Na een paar uur in de zon te hebben gelegen, heb je behoefte aan verkoeling. Het water is echter nog koud, en daarom wil je eigenlijk op je handdoek blijven liggen.

Toch is het beter om wél het koude water in te gaan. Na een frisse duik kun je immers weer een poosje zonder problemen in de zon liggen.

Zo werkt chronische depressie ook, althans voor mij. Ik heb nooit zin in het leven, maar de hele dag op het ‘strand’ (lees: bed) blijven liggen, gaat de situatie niet verbeteren. De ijskoude duik (het hebben van een dagindeling) zorgt dat ik beter met mezelf kan leven.

Dit is een strijd die ik continu voer: ik heb nergens zin in, maar ik weet dat het beter voor me is om het wél gewoon te doen.

De snelste oplossing

Juist dat constant aanwezige spanningsveld maakt de ‘oplossing’ zo aantrekkelijk. Wie besluit toe te geven aan de duistere gevoelens binnenin, wordt namelijk verlost. Je hoeft hierna nooit meer verantwoording af te leggen aan collega’s, familie, kennissen of vrienden.

Nooit meer uitleggen waarom je dagenlang binnenshuis blijft. Je hoeft niet langer uit te leggen waarom je geen gezellig persoon bent. Je hoeft niet langer je lichaam naar afspraken te slepen, terwijl je gedachten nog steeds in bed liggen.

Wat ik wil zeggen is dat depressie een interne ziekte is. Dit terwijl mensen op social media, zoals Instagram, er behoorlijk expliciet over zijn. Dit doet mij twijfelen aan de authenticiteit van hun boodschap.

Veel mensen ervaren het uitspreken van een doodswens als zeer schokkend. Het geval wil dat pubers in de regel dol zijn op aandacht, en zo recalcitrant als de pest. Veel van deze zogenoemde “selfharm-accounts” hebben dan ook in hun bio vermeldt dat je hun account niet moet rapporteren. Met andere woorden: ze weten dat het uiten van hun doodswens schokkend is. Waarom ze er dan toch mee doorgaan? Ik denk dat dit te maken heeft met aandacht.

doodswens-voorbeelden

Doodswens is een illusie

Via vele omwegen kom ik zodoende bij m’n punt: mensen met psychische klachten, zoals depressie, willen helemaal niet dood. Het is echter helemaal niet gek dat buitenstaanders dit denken.

Aangezien dé ziekte depressie niet bestaat, heerst er veel onduidelijkheid en onbegrip rondom de aandoening. Dankzij de vele vormen en gradaties is alleen de diagnose bijvoorbeeld al lastig te maken. Ik ben inmiddels bestempeld met chronische depressie, maar ik heb geen idee of dit wel klopt.

In tegenstelling tot het stereotype beeld ben ik superactief. Dankzij deze houding kan ik namelijk met mijn depressieve gevoelens omgaan – de ‘frisse duik’, weet je nog? Ik weet daarom zeker dat ik de psycholoog om de tuin kan leiden en een andere diagnose in de wacht zou kunnen slepen. Acteren doe ik immers al heel mijn leven.

Ik ging relatief laat in mijn leven pas ‘echt’ praten met een psycholoog over mijn gevoelens. De reden waarom ik hier pas zo laat voor koos is omdat ik nooit had bedacht dat ik wellicht depressief was.

Waarom was dit nooit bij me opgekomen? Door de mensen op sociale media. Ik had helemaal niet de drang om over mijn gevoelens te praten, maar hield het liever binnen. Ik deed niet aan zelfbeschadiging. Verder zocht ik ook geen quotes op. Ik voelde me gewoon leeg.

Een onherkenbaar beeld

Aangezien de ziekte depressie zo vaag is, is het lastig om iets te zeggen over de ernst en betrouwbaarheid van een diagnose. Ik wil daarom geen aannames doen over de depressieve Instagram-pubers, daar weet ik immers niks van, maar ik vind wel dat het de ziekte depressie op een bepaalde manier neerzet.

Dankzij hun plaatjes, quotes en schreeuwen om aandacht krijgt de ziekte een beeld mee. Je denkt hierdoor al snel dat ieder depressief persoon dood wil, hier graag over praat en dit het liefst zo expliciet mogelijk naar buiten brengt. Dit is een beeld waarin ik mij niet kan vinden.

Depressie is in mijn optiek namelijk niet roepen om aandacht. Het is zwelgen in je eigen gedachten, doen alsof het allemaal wel goed gaat, je nooit begrepen voelen en het idee hebben dat alles mislukt – en dat dit jouw schuld is.

Depressie is niet het verlangen naar de dood, het is een verlangen naar rust. De dood is hiervoor slechts een middel, geen ‘wenselijk’ resultaat. Het ophemelen van je doodswens is daarom onnodig en geeft bovendien een bepaalde verwachting af naar andere depressieve mensen.

Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp.

Geschreven door
Michel van 't Klaphek

Praat mee over dit artikel

28 reacties
 • Hoe durf je dit te schrijven!

  “Doodswens is een fabel” want “Ik heb echter nog nooit iemand gesproken die per se dood wil.”
  En het dan vergoelijken met een woordspelletje dat het gaat om “rustwens”.

  • Volgens mij leg ik in het stuk uit wat ik ermee bedoel en draag je niet echt argumenten aan.

   Maar goed, hierbij nogmaals. Verlangen naar de dood is per definitie onmogelijk, want niemand weet hoe dat is. Je kunt verlangen naar een gedachte die je bij een bepaald scenario hebt, maar niemand weet hoe de dood is.

   Je kunt verlangen naar wezenlijke dingen (zoals rust), omdat dit binnen je referentiekader van voorgaande ervaringen past. Wat je ziet bij mensen met een doodswens – en die had ik dus zelf ook – is dat ze het doel verwisselen met de middelen. Je wil niet dood, je bent op zoek naar iets anders. De dood is het middel daartoe – denk je. Het is echter nooit een oplossing, maar een afknijping van het onderliggende probleem en dankzij een reeks aan variabelen kies je voor permanente oplossing voor (heel vaak) een tijdelijk probleem.

   Probleem is dat je dit op zo’n moment echter niet doorhebt. Ik had dit bijvoorbeeld twee jaar geleden niet kunnen schrijven omdat ik toen gewoon een einde aan m’n ellende wilde hebben.

   Verder hoop ik dat het goed met je gaat, Marcel.

   • Wat mooi dat je verteld over de rustwens. Bij de dood verwacht je dit te hebben, alleen hoe mooi zou het zijn om de rust in het dagelijks leven te hebben/ ervaren.

    Hier iemand die ook al jaren lang worstelt en waar chronische depressie bij geconstateerd is.

 • Dit artikel is zo herkenbaar.. voor de eerste keer in mijn leven lees ik iets over depressie waar ik mezelf in herken, wat nooit zo was bij de meeste posts/ social media ervaringen.. het zwarte gat van niets willen, altijd ‘acteren’ ( en niemand die het ziet), en elke dag tegemoet zien als een onoverkomelijke berg, is iets waar ik al heel mijn leven alleen mee sta. Ik ben het ook volledig eens met wat je zegt over de ‘doodswens’. Dat dit zo hard opgehemeld word op sociale media is voor mij ook een van de redenen dat ik mijn mentale problemen zolang voor mezelf ontkent heb. Een verlangen naar rust, en naar een einde van alles wat je ervaart van problemen, verdriet of chaos in je hoofd, is het verlangen naar een uitweg of mss zelfs een nieuw begin. Helaas lijkt de dood heel vaak de enig mogelijke uitweg.
  Super bedankt met je artikel!

 • Ik denk dat het voor sommige mensen de dood is, omdat dat niks is. Ze willen rust maar voegen ook niks toe voor niks en niemand en dan is dood ideaal. Voor sommige mensen voelt het als of ze niet relevant zijn.

  • Precies, ik voel dat zo. Ik ben ook niet relevant we denken dat we relevant zijn. We maken ons van alles wijs en vullen kostbare tijd in aan onzin. De waarheid leef ik voor, de waarheid mag niet meer zijn. En dan voel ik me als mens irrelevant, ik kan niets doen en het accepteren, dan is de dood een verlossing niet een doodzonde. Ik ben een sta in de weg voor velen omdat ik vragen stel en als het leven zinvol was, zou respect op de voorgrond staan.
   Het doel van leven is dood gaan. Dat mensen waarde hechten aan leven is mooi maar kan alleen volwaardig zijn als het eerlijk gaat in de zin van het leven. Alles is gebaseerd op scenario’s wat niets met de echt realiteit vandoen heeft. We leven in een leugens als waarheid en andersom. Het leven heeft nut als het menswaardig is. Niets op deze aarde is menswaardig we zijn allemaal slaaf van een paar machtsmisbruikers mensen die niet met vredelievend of eerlijke hebben zij zijn de misleidende kern die de mensheid bestuurt en reden tot relevantie geeft. Niet komt uit ons zelf we laten ons lijden. Als je daarvan op de hoogte bent is nooit meer zijn en moeten een heel fijn gevoel

 • Super goed geschreven! Vooral dit: “Depressie is in mijn optiek namelijk niet roepen om aandacht. Het is zwelgen in je eigen gedachten, doen alsof het allemaal wel goed gaat, je nooit begrepen voelen en het idee hebben dat alles mislukt – en dat dit jouw schuld is.”

  Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Ik ben ook depressief, maar wil niet dood, zou wel graag mijn hersens stil willen leggen. Toen ik als depressief werd bestempeld dacht ik huh? maar ik wil niet persé dood, maar ik vind het leven wel enorm zwaar, bijna elke dag. En ik doe ook heel veel dingen, ook al kost me dit vaak net iets teveel energie. Door jou artikel ben ik blij om te lezen dat dit dus vaker voorkomt en voel ik me iets meer begrepen!

  • Ik heb absoluut een rustwens .
   Als ik nou maar 4/5 uur per dag zou hoeven te leven/acteren en de rest vd dag buiten westen zou worden gehouden, leg me gerust ergens opgeborgen! – ik hoef niemand in de weg te liggen- dan zou ik het denk ik wel trekken tot mn overlijden.
   19 uur bewustzijn – en dus lijden- is echter ondraaglijk .

 • een doodswens kan wel een wens zijn, namelijk verlangen naar de hemel.Naar het hemelse paradijs waar je voor altijd gelukkig zult zijn. Het veilig bij God willen zijn. Dit speelt zeker bij mensen die in een hiernamaals geloven soms mee. Ik heb dit gehoord als motivatie meer als 1 keer.

  • Er zijn echter ook mensen die de stap naar zelfdoding niet durven te nemen uit angst dat ze dan naar de hel gaan.

 • Heel herkenbaar. Het verlangen naar rust, het stoppen van de pijn. En nee, dat gaat niet over de laatste twee weken, dat is iets wat komt met golven en waar ik, ondertussen 50 jr oud, al mijn hele leven mee bezig ben. Het brengt ook een focus op levenslust, beide zijn er. Voor mensen is dat heel lastig te begrijpen, maar juist de angst en pijn die ik bij mij draag en die soms ondragelijk is, zorgt ervoor dat ik continue focus op de andere kant. Genieten is soms een te groot woord, maar dankbaarheid in die tijden zorgt ervoor dat ik door kan gaan. Want ik wil niet dood. Ik wil rust.

  • Het is er altijd. Ik kan het onderdrukken met medicijnen of mijzelf doelen stellen, hetgeen betekent dat ik bezig blijf. Ik word echter nooit gelukkig. Het enige voordeel is dat ik tijdens die omzeiling niet ongelukkig ben.
   Echter, uiteindelijk ben ik doodmoe van het omzeilen. Het is de zinloosheid omdat ik er niets beter van word. Als je jong bent heb je nog de hoop dat er iets in de toekomst iets verbetert.
   Wetende dat, na ruim 50 jaar, deze situatie nooit zal veranderen word het verlangen naar de dood steeds groter. Ik wil gewoon dat dit stopt.
   Als de keuze tussen dood en geluk zou zijn, natuurlijk kies je dan niet voor de dood.
   Maar ik weet nu dat geluk een kortstondig gevoel is van een paar minuten per dag.
   Het is het simpelweg niet waard hier op aarde te blijven. Het is een hele lange hel….

 • Dat tieners op social media schreewende quotes plaatsen, hoeft niet altijd te maken te hebben met dat ze alleen maar aandacht willen.
  Dan vraag ik mij toch af, waarom ze op die manier aandacht vragen.
  Ik denk daarom ook dat in veel gevallen het een schreeuw om hulp is, die niet serieus genomen word.
  Want er word nog steeds ten onrechte geloofd dat de mensen die het hardst dit soort dingen roepen het juist niet zullen doen.
  Ieders karakter is anders en daarom uit depressie zich bij iedereen anders.

 • Hey Michiel,

  Ik verlang naar niet leven. Ik heb nooit verlangt naar leven. Sterker nog ik heb nooit de keuze gehad om uberhaupt niet in leven te komen.
  Bijna 30 jaar lang wil ik al niet leven. Maar als je dat zegt is er iets mis met je. Er zit geen nut in leven.
  Alles word voor je bepaald. En je hebt hier en daar een kleine stem. Maar eigen regie bestaat amper.

  Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat iedereen op deze wereld, zonder enige keuze, verplicht word om te leven. Niemand kiest er in eerste instantie voor om tot leven gewekt te worden. Dus waarom zou je deze keuze niet gewoon mogen maken vanaf een “volwassen” leeftijd.
  Ik ben het dan ook echt wel heel erg zat dat mensen mij blijven vertellen dat je niet dood mag gaan.

  Maak euthanasie een recht. Voor iedereen. Dood is heel normaal. Rot toch op met dat oneindig uitmelken van mensen. Als iemand klaar is zijn ze klaar. De overheid zou daar zijn bek eens over moeten houden.
  Leer kinderen gewoon vanaf jonge leeftijd wat de dood is in plaats van er omheen te dralen.

  Puur alleen omdat jij je roeping hebt gevonden betekend niet dat een doodwens niet bestaat.
  Tevens de reden dat jij nog niemand hebt ontmoet met een doodwens. Komt niet omdat ze er niet zijn. Maar wel doordat als je dat uit, je word opgesloten in een gesloten inrichting. Waar ze je geforceerd in leven houden tot je zegt dat je wilt leven. Dit is een omgekeerde wereld jongen.

  Mensen moeten het recht op eigen levensbeïndiging nu eindelijk eens gaan verkrijgen!

  • Inderdaad,ik leef al jaren met een depressie,nu is er in juni euthanasie aan gevraagd,en nog steeds niks,ze proberen van alles,mijn artsen blijven maar proberen maar voor mij is het te laat,heb vandaag weer papieren thuis gehad voor huisarts en de psychiater om alles door te sturen,naar het expertisecentrum,en daar heb is ze gisteren nog aan de telefoon gehad,met als antwoord er staat een lange wachtlijst, en krijgen vele verzoeken per maand,maar mijn vraag blijft hierin wanneer ben ik aan de beurt.

   • Goedemorgen,ik ben ook erg depressief ,er is voor mij ook in juni euthanasie aangevraagd,en inderdaad ze proberen van alles,er staat een wachtlijst die papieren heb ik ook gehad,en afgelopen vrijdag kreeg ik de mededeling dat ik snel aan de beurt ben,maar je moet het traject in,je krijgt nog veel gesprekken met de scanarts,terwijl ik al ruim 25 jaar van alles heb gedaan,therapie,opnames,medicijnen die niet aanslaan,en steeds meer erbij.ik ben ook erg eenzaam,en altijd thuis,ik wil dit niet meer,het is klaar,als dit nog lang duurt,doe ik het zelf.Via internet kun je van alles bestellen,kost veel geld, maar ik heb dat ervoor over.genoeg is genoeg geweest

 • Voelt een beetje onbenullig hier 3 jaar na plaatsing nog reactie op te geven maar wilde dit nog wel even toevoegen. Dit is jouw perspectief/ervaring van een depressie. Ik snap dat het pijnlijk heeft moeten zijn zo lang geen hulp te krijgen omdat het beeld van depressies niet klopte met jou hele interne ervaring ervan, het spijt me daarvoor, en ben blij dat het beter gaat. Ook denk ik dat het heel fijn is dat je een artikel hebt geschreven voor de mensen die zich in jouw situatie herkennen, het acteren en de stilte zijn zo zwaar en je voelt je snel alleen of niet echt depressief want je vecht alleen en hard intern, zonder dat het gezien wordt. Dit gezegd hebbende wil ik hieraan toevoegen dat dit geen is reden het als de enige echte, valide vorm van een depressie te portretteren. Noch het hiermee, enigszins vergetrokken maar toch, het te romantiseren tot de stille lijder. Sommige tieners op social media uiten het misschien extern, omdat ze emoties extern verwerken, niet intern, of omdat ze zo een uitlaatklep hebben gevonden. Wellicht zeggen ze er in hun directe omgeving niets over en leven ook acterend. We weten het niet. Ook denk ik niet per se dat dit allemaal goed is, ze triggeren elkaar enorm, maar het geeft ook een gevoel van cohesie die mensen die lijden soms bij elkaar vinden. Er zijn honderd manieren van het hebben van een depressie en intern lijden is niet de enige variant die ‘echt’ is. Mensen kunnen een depressie anders ervaren en daarom zijn er afgestudeerde psychologen die constateren of iemand een depressie heeft of niet, en kan niet iedereen dit zomaar bij iedereen doen.
  Take care..!

 • Inderdaad, een rustwens. Mooi verhaal heel herkenbaar. Maar ook de enigste oplossing om echt rust te krijgen in mijn optiek is de dood.

 • Waarom verder leven ik wil dat niet meer met drugs kan ik het nog even aan ma maar dat blijft niet duren ik wil niet alles maar moeten ik wil dat het stopt ik wil niet meer het is voor mij genoeg geweest ik heb al wel geprobeerd met overdosis maar ik gebruik zoveel en op een andere manier zoals spriingen durf ik niet ! Waarom moet ik leven???