Zo overleef je de feestdagen als ongemakkelijk persoon

Voorkom dat je bezopen oom over Zwarte Piet begint.

Sinterklaas en kerst zijn voor veel mensen een tijd van gezelligheid, samenkomen met geliefden en vrienden en zuipen tot je erbij neervalt. Voor anderen zijn de feestdagen de tijd van ongemakkelijke gesprekken met die ene dronken oom, je irriteren aan dat verwende neefje van 10 met de nieuwste iPhone en een gestreste moeder die niet gerekend had op zóveel gasten.

Feestdagen overleven als ongemakkelijk persoon: zo doe je dat

Introverte en/ of ongemakkelijke personen doen er verstandig hun feestjes en sociale activiteiten goed uit te kiezen. Onze sociale batterij is beperkt en we hebben regelmatig tijd voor onszelf nodig. Onder de feestdagen kom je echter niet uit: je moet gaan. Uiteraard kun je het gewoon op een zuipen zetten en er het beste van hopen, maar deze strategie is niet duurzaam. Deze tips helpen je wél om Sinterklaas en kerst te overleven.

Click here to display content from giphy.com

1. Time je aankomst

De meeste introverten hebben een beperkte hoeveelheid energie voor sociale gelegenheden. Het is daarom belangrijk om je aankomst goed te timen. Zorg er voor dat je niet arriveert wanneer het feestje nog op gang moet komen. Door het geringe aantal mensen komt er meer nadruk te liggen op de wel aanwezige gasten, jij dus. Er wordt van je verwacht dat je actief bijdraagt en dat is vermoeiend.

Beter is het om ‘fashionably late’ te komen. Wanneer het feest al op gang is kun je makkelijker blenden met anderen, en hoef je de gesprekken zelf niet op gang te brengen. Bovendien kun je zo een betere inschatting maken van met wie je wilt praten. Nog veel belangrijker is om met bepaalde mensen ook niet te praten.

2. Oefen je gesprekken

Zoals met meer dingen in het leven geldt ook hierbij dat voorbereiding voor de feestdagen het halve werk is. Oefen gesprekken thuis in de spiegel en zorg er altijd voor dat je wat standaard gespreksonderwerpen hebt. Vermijd gevoelige onderwerpen zoals politiek want voor je het weet begint oom Henk te raaskallen over waarom “ze” van Zwarte Piet moeten “afblijven”.

https://giphy.com/gifs/movie-paul-thomas-anderson-boogie-nights-3ohhwCigousxTZbwnm

Veel introverte/ongemakkelijke mensen zien small talk als een ellendige brug die overwonnen moet worden voordat je echt diepe gesprekken kunt hebben. Alhoewel ik het helemaal met je eens ben, vinden de meeste mensen het toch gek als je direct zo’n vraag stelt. Beter is het daarom om iets algemeens te vragen, waarna je verdergaat met het echte werk.

Bereid thuis wat standaardvragen en onderwerpen voor, zoals plannen voor de kerstvakantie, wat iemand gaat doen met oud en nieuw of vraag naar welk cadeautje iemand heeft gekregen. Denk ook aan goede binnenkomer. Complimenteer iemand bijvoorbeeld met zijn of haar kapsel, schoenen of outfit. Mensen reageren goed op complimentjes en zo wordt je al snel als vriendelijk gezien.

Click here to display content from giphy.com

3. Zoek een buddy

Teamwork makes the dream work. Dit geldt ook voor ongemakkelijke feestdagen met familie. Zoek na binnenkomst daarom direct een buddy op. Het liefst is deze persoon iets minder ongemakkelijk dan jij, zodat diegene jou op sleeptouw kan nemen. Je herkent het iets minder ongemakkelijke familielid het makkelijkst terwijl je met z’n allen rondom een statafel staat.

Volg het gesprek en houd in de gaten wie niet echt aansluiting vindt bij de gespreksonderwerpen en niet compleet gericht is op het gesprek. Probeer dichterbij deze persoon te komen en gebruik iets luchtigs als gespreksopener. Vraag bijvoorbeeld naar diegene zijn of haar plannen voor de vakantie.

Begin niet direct over het ongemakkelijke kerstfeest. Het moment dat jullie beiden toegeven sociaal onhandig te zijn komt later. Na wat gepraat te hebben komen jullie vanzelf op het feit dat jullie beiden stilletjes de andere aanwezige feestgangers analyseren en stiekem hun beroerde kledingkeuze veroordelen. Gefeliciteerd: je hebt nu gezamenlijk een stukje van het feest ‘geclaimd’ en je hoeft je niet langer ongemakkelijk te voelen.

Click here to display content from giphy.com

4. Help je moeder (en voorkom haar mental breakdown)

Mensen hebben doelen nodig in het leven. Altijd met vakantie zijn lijkt chill, totdat je ineens echt bent ontslagen. Hetzelfde geldt voor feestjes: als je small talk haat is het tijd om van waarde te zijn. Bied aan om de heer of vrouw des huizes te helpen, breng vieze glazen naar de keuken of schenk koffie in. Op deze manier heb je niet alleen een duidelijke missie, maar ook altijd een excuus achter de hand.

Als je beschonken oom (die gast die altijd als eerste een biertje neemt) aan je vraagt of je al afgestudeerd bent en over Zwarte Piet dreigt te beginnen kun je altijd zeggen dat je terug naar de keuken moet om taart te snijden. Bovendien voorkom je op deze manier een mentale ineenstorting van je moeder, waarbij de stress tijdens dit soort dagen de spuigaten uitloopt. “JE KUNT OOK NOOIT EENS LEUK DOEN” en “IK MOET ALTIJD ALLES ALLEEN DOEN”. Dat soort werk, je kent het wel.

https://giphy.com/gifs/friendship-goals-IWQUdLxxQ4Mak

5. Zoek een buddy op vier poten

Zijn andere mensen niet je ding? Mooi. Ik mag je nu al. Zoek bij gebrek aan een juiste buddy op twee poten naar een harige variant op vier poten. En nee, dan bedoel ik niet je bezopen oom die een anekdote van 20 jaar geleden verteld en daarbij een paard uitbeeldt.

Katten en honden zijn de beste vrienden van introverten op een feestje. Naast dat ze lekker stil zijn kun je ze knuffelen en je over ze ontfermen. Bied bijvoorbeeld aan de hond uit te laten of houd de viervoeter kalm wanneer hij of zij de stress van het feestje niet meer aankan. Je krijgt hiermee tijd voor jezelf en doet wat nuttigs.

Click here to display content from giphy.com

6. Neem pauzes

De meeste gelegenheden tijdens de feestdagen duren simpelweg te lang, en alles waar “te” voor staat is nooit goed. Scout daarom bij binnenkomt geschikte plekken om even tot rust te komen. Mijn persoonlijke favoriet is de tuin of het balkon. Doe je jas aan en ga 5 minuten buiten staan. Hierna ben je enigszins verkleumd en heb je daadwerkelijk zin om weer naar binnen te gaan. In de tussentijd is je sociale batterij weer opgeladen zodat je ertegen aan kunt.

7. Geniet van het moment

Het is de natte droom van iedere introvert: andere mensen analyseren zonder dat ze het doorhebben. Hebben de vorige tips je nog niet geholpen om het geheel wat minder ongemakkelijk te maken? Maak dan gebruik van het moment en beoordeel het huis van de gastheer/vrouw. Kijk naar de meubels, het behang, de boekenkast en posters aan de muur en vel je oordeel, jij smiecht.

Click here to display content from giphy.com

Een andere uitgelezen kans om je innerlijke cynicus los te laten is wanneer de bordspellen op tafel komen. Op een gegeven moment vindt je tante, die naar eigen zeggen “lekker gek” is, het tijd om Yahtzee of een of ander kutspel te doen. Dit is het moment om ervoor te zorgen dat je niet gaat meedoen, maar aan de zijlijn blijft staan.

Kijk in plaats daarvan vanaf een afstandje hoe anderen zich voor lul zetten. Dit is jouw kans om je iets te goed gestylede neefje te beoordelen en ‘m af te zien gaan tijdens een potje Trivial Pursuit. Lach niet te hard, want je wilt geen onnodige aandacht trekken.

8. Ghosten is niet goed

Wat er ook gebeurt: zorg dat je niet onvrijwillig op het kerstfeest moet blijven. Zeg daarom tegen oom Gerard en tante Netty dat ze met iemand anders moeten meerijden. Wachten op anderen terwijl jouw sociale batterij zijn bodem raakt is namelijk funest. Op een dag zullen ze het begrijpen.

Click here to display content from giphy.com

Zorg er voor dat je een escape plan hebt. Zoek van tevoren uit hoe laat de bus of trein rijdt, zorg dat je niemand hoeft thuis te brengen en wees de ongemakkelijke situatie voor waarbij alle aanwezigen binnen een tijdsbestek van 15 minuten ineens afdruipen.

Wel moet je netjes afscheid nemen en dus niet zomaar weggaan, ook wel bekend als ‘ghosten’. Je wilt niet dat mensen je volgend jaar tijdens de feestdagen begroeten met het feit dat je ineens nergens te bekennen was. Je bent veel te ongemakkelijk om op dat moment met een goed excuus weg te komen waarna je waarschijnlijk iets doms zegt. Neem daarom afscheid en fantaseer op de terugweg over je pyjama.

Vond je dit artikel interessant? Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp. Heb je geen social media of geen zin om ons te volgen? Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen via een snelkoppeling op je telefoon of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang één keer per maand een mail met onze beste artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *