Instagram gaat minder om likes draaien, en dat is goed

In Groei
Scrollen

Instagram is van plan om het aantal likes dat een foto of video heeft te verbergen. Dit moet ervoor zorgen dat mensen zich minder gaan vergelijken en daardoor bezig gaan met de boodschap van een bericht, in plaats van de populariteit. Dit is waarom dat een goed plan is.

Instagram likes verbergen

Vroeger draaide het om hoeveel BFF’s je op MSN noemde, daarna was het belangrijk dat je Hyvesmuur werd volgekrabbeld door je besties en nu hebben we Instagram. Met meer dan twee miljoen dagelijkse gebruikers is de app razend populair onder Nederlanders. Iedereen die de app weleens opent weet dat Insta gaat om zien en gezien worden.

En dat is een probleem. Instagram vindt dat het om de boodschap achter een foto of video moet gaan en niet om het aantal mensen dat jou leuk vindt. Het sociale medium denkt er daarom aan om de like-teller te verbergen waardoor jij als kijker niet ziet hoe populair een bericht of video is. In plaats van blindelings op die like-knop rammen moet je dus eerst bij jezelf nagaan of je het bericht echt goed genoeg vindt om een hartje uit te delen.

Jane Manchun Wong, een bekende app-maker, ontdekte dat Instagram deze functie test in een nieuwe, nog niet uitgebrachte versie van de app. Eerder ontdekte de cyberdeskundige dat Instagram foto’s over zelfbeschadiging gaat verbergen. In gesprek met TechCrunch, een bekende technologiewebsite, wordt de test bevestigd.

instagram likes verbergen
Screenshots: Jane Manchun Wong

Minder kontfoto’s

“We willen dat jouw volgers zich focussen op wat je deelt, en niet op hoeveel likes het krijgt”, zegt een Instagram-medewerker. Om dit voor elkaar te krijgen worden straks de like-tellers verborgen. Je ziet dus nog wel een paar iconen van mensen die het bericht leuk vinden, maar niet het totale aantal. Dit getal is alleen zichtbaar voor de plaatser van de foto.

Het gaat voorlopig om een test, maar Instagram denkt eraan de functie binnenkort uit te rollen. Ten eerste moet het verbergen van de like-teller ervoor zorgen dat de groepsdruk vermindert. Nu is het nog zo dat veel mensen hun foto of video snel verwijderen wanneer het aantal likes achterblijft, omdat ze het idee hebben dat anderen populairder zijn.

Ook moeten mensen hierdoor beter gaan nadenken voordat ze een bericht ‘liken’, in plaats van gewoon de massa volgen. Tot slot wil Instagram dat mensen door deze maatregel zich meer gaan focussen op ‘authentieke’ content, in plaats van foto’s die simpelweg veel likes scoren. De Insta-medewerker geeft hierbij geen voorbeelden, maar we weten allemaal dat het om kontfoto’s met afgezaagde bijschriften gaat.

Je snapt het idee.

Is dit de oplossing?

Instagram heeft een relatief jong publiek dat vol zit met onzekerheden, twijfels en groepsdruk. Dit is helemaal niet erg, want het hoort bij opgroeien. Toen ik veertien was had je bijvoorbeeld Hyves. Dit was een van de eerste social media en was zo lelijk vormgegeven dat het bijna mooi was in zijn afgrijselijkheid.

Op Hyves kon je elkaar ‘krabbelen’ en wie veel gekrabbeld werd, was populair. Ook kon je elkaars foto’s leuk vinden, om aan te geven dat je andermans selfie voor een viezige badkamerspiegel waardeerde. Destijds was iedereen veel te onvolwassen om het toe te geven, maar nu, zo’n tien jaar later, durf ik te zeggen dat populariteit op social media belangrijk was voor mij.

Wanneer mijn foto maar 30 keer leuk werd gevonden en die van een ander ruim v300 keer, ging ik toch twijfelen. Nu is het normaal dat je op deze leeftijd struggelt met jezelf, maar het vergelijkingsmateriaal op Hyves versterkte dit gevoel wel. Nu, jaren later, zie ik pas in hoe achterlijk dit eigenlijk is.

Screenshot: BNNVara

Werken bij de Action

Populair zijn op social media is namelijk allesbehalve een garantie op een succesvol leven, wat je ook wilt gaan doen later. Dames die vroeger tientallen krabbels per dag ontvingen, voor alle feestjes werden uitgenodigd en op Hyves zelfverzekerd overkwamen werken nu fulltime bij de Action in mijn geboortestad.

Dit is geen belediging naar medewerkers van mijn favoriete winkel, maar als veertienjarige dacht ik dat deze dames een heel ander levenspad zouden bewandelen. Ik denk daarom dat het een goed plan is om het aantal likes te verbergen, want zonder dat je het doorhebt schets jij als kijker een heel beeld van een ander z’n leven op basis van foto’s op social media, terwijl dit eigenlijk niks zegt.

Iedereen kan met goede belichting een sixpack faken. Iedereen kan met een goede camerahoek doen lijken alsof je een kont à la Kim Kardashian hebt. Iedereen kan voor een leenauto gaan staan en doen alsof het jouw Mercedes is.

Sociale media moedigen dit neppe gedrag echter aan door je te belonen met likes. En ook al gaat het om digitale hartjes, je voelt je er wel beter door. Door likes te verbergen gaan mensen zich hopelijk wat minder vergelijken met anderen, en wat meer werken aan zichzelf.

Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid

Verwerken
Topper! Je bent ingeschreven.

Wat is jouw mening?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.