Deze website weet hoe lang je moet wachten op behandeling

Juist ja: dat wisten we al.

Na een lange tijd van tof doen en zeggen dat ik m’n eigen problemen wel zou oplossen was het in de zomer van 2017 toch zo ver: ik ging naar een psycholoog. Dit had behoorlijk wat voeten in de aarde en ging niet vanzelf. De wachttijd was maar liefst 16 weken. Juist ja, zo’n vier maanden dus. Iedereen die weleens naar een behandelaar of psycholoog is geweest weet dat mijn voorbeeld geen uitzondering is, maar de dagelijkse realiteit. Lange wachttijden in de zorg horen bij elkaar, net als dat Bassie bij Adriaan hoort.

Nu is er ook website bijgekomen die dit nogmaals benadrukt, al lijkt dit niet helemaal de bedoeling. Zorgverzekeraars en de GGZ-sector hebben de handen ineengeslagen met kiezenindeggz.nl als resultaat. Deze website moet patiënten die op zoek zijn naar hulp verder brengen, informatie geven over behandelaars, behandelingen en meer. “De website maakt mensen sterker in hun zoektocht naar zorg en geeft ze informatie over wachttijden en aanbod per behandelaar”, zo zegt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Voor zover de officiële aankondiging en mooie woorden. In praktijk is de website behoorlijk overbodig. Het vertelt namelijk wat we allang weten: de wachttijden voor zorg zijn lang. Te lang.

Lees ook: We moeten het over eenzame studenten hebben

Voorspelbare resultaten

Daarover later meer, eerst even over de site zelf. Het idee is simpel. Je geeft aan waar je hulp bij zoekt (bijvoorbeeld ADHD, autisme, depressie of een eetstoornis), waarna je een praktijk of instelling kiest. Vervolgens wordt er een waslijst van psychologen, instellingen, therapeuten, klinieken en andere behandelaars tevoorschijn gehaald.

De resultaten zijn voorspelbaar. Wie bijvoorbeeld professionele hulp in Utrecht zoekt bij het behandelen van zijn of haar depressie kan bij tientallen psychologen terecht, maar dan wel pas na minstens 12 weken wachten. Het eerste resultaat, Psymens, hanteert een termijn van 30 weken. Bij Zorgmeesters B.V. kun je na tien weken terecht en de derde hit, Psychologenpraktijk Utrecht Oost, heeft zelfs een algehele patiëntenstop. Ook de volgende zeven partijen nemen op het moment geen nieuwe mensen aan.

Op de overzichtspagina van een praktijk vind je naast de aanmeld- (ja, dat bestaat ook) en wachttijd ook welke behandelingen precies worden aangeboden. Dit is fijn, omdat je zo precies weet waar je aan toe bent, ware het niet dat je als gewone burger waarschijnlijk verzuipt in het jargon. Weet jij wat een somatoforme stoornis is? Veel wijzer wordt je ook niet uit het begeleidende tekstje: “Onder Somatoforme stoornissen vallen onder andere de onderstaande aandoeningen. Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt. Psychosomatische stoornissen.”

Volg Commen op Facebook en Instagram voor meer verhalen die ertoe doen

De upside

Er zijn echter ook absoluut goede punten aan de website. Het tabblad waarin je per verzekeraar kunt kijken welke zorg bij de behandelaar vergoedt biedt duidelijk meerwaarde. Ook staat hier concreet wat niet vergoedt wordt waardoor je weet waar je aan toe bent. Daarnaast is het fijn dat je kunt zien welke mensen bij een kliniek werken. Veel psychologen hebben een website die uit het jaar 2000 lijkt te stammen dus het is tof dat ze zo toch een beetje meegaan met de tijd.

Het grootste probleem met de website is echter dat het weinig toevoegt. Op het moment dat jij een doorverwijzing krijgt heeft je huisarts waarschijnlijk al duidelijk gemaakt dat er zoiets bestaat als een wachttijd. Daarnaast weet je al waar je voor behandeld gaat worden en bij welke locatie. Waarom zou je dan naar een website willen gaan die nogmaals benadrukt dat je naar psycholoog Jansen kunt gaan voor het behandelen van je depressie, en dat je vijftien weken moet wachten?

Daarbovenop komt dat de website ironisch genoeg juist zijn eigen zwakte accentueert. Tijdens de presentatie van de site liet Blokhuis weten dat het “heel naar” is “als iemand in geestelijke nood maanden op een behandeling moet wachten. Lang wachten betekent dat de problemen zich opstapelen; baanverlies, schulden, relatieproblemen”.

Geen woord aan gelogen. Problemen stapelen zich inderdaad snel op, maar waarom kies je er dan voor om een website te lanceren die juist de zwakte van het systeem benadrukt? Kiezenindeggz.nl is een leuk initiatief, maar voegt op het moment weinig toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *