Verliefd op therapeut therapie

Foto: by Priscilla Du Preez via Unsplash

Wat je moet doen als je verliefd bent op je therapeut

Dit gebeurt echt heel vaak.

“Het is niet gek dat je bepaalde gevoelens voor je therapeut ontwikkelt, seksueel of niet, omdat je zijn of haar zorgzaamheid misschien mist in andere vriendschappen of relaties.”

Verliefd op therapeut: helemaal niet erg

Echte gangsters worden nooit verliefd, maar toch kreeg Tony Soprano gevoelens voor zijn psychiater. De geharde maffiabaas keek met iets meer belangstelling dan gebruikelijk naar de dame tegenover zich en zag haar regelmatig in een intieme setting voor zich. Als het goed is speel je compleet open kaart met je therapeut, of dit nu een psycholoog of psychiater is. Er is een onderlinge vertrouwensband en je hebt het over van alles en nog wat, maar wat doe je als een van je geheimen over de therapeut in kwestie gaat?

Volgens de experts moet je de liefdesgevoelens in ieder geval nooit onder stoelen of banken steken. Het is beter om het dilemma te bespreken. De kans is immers behoorlijk groot dat je therapeut eerder een soortgelijke situatie heeft meegemaakt. Voordat je dus in schaamte je volgende afspraak afzegt is het beter om je gevoelens te verwerken. Neem een grote hap adem en lees wat je moet doen als je verliefd bent op je therapeut.

Je gevoelens zijn normaal

Het is uiteraard enigszins ongemakkelijk wanneer het je overkomt, maar toch is het vrij gebruikelijk. ‘Ik hoor regelmatig dat het therapeuten overkomt’, zegt Andrea Bonoir, een klinisch psycholoog uit Washington, tegenover HuffPost. ‘Het is een onderwerp dat onder therapeuten wordt besproken en regelmatig voorkomt.’

Lineke Verwij, kinderpsychiater van beroep, voegt hieraan toe dat het meestal om overdrachtsgevoelens gaat. ‘Dit is een psychoanalytische term die uitlegt dat je gevoelens van de ene naar de andere relatie overdraagt’, aldus Verwij. ‘Je projecteert hierbij bepaalde gevoelens op andere mensen.’ Het is hierbij vooral belangrijk om bij jezelf na te gaan waarom je deze gevoelens hebt, in plaats van jezelf te veroordelen. ‘Therapie is – als het goed is – een fijne relatie voor de cliënt’, zo legt Bonoir uit.

‘Het is hierbij niet gek dat je bepaalde gevoelens voor je therapeut ontwikkelt, seksueel of niet, omdat je dit misschien mist in andere vriendschappen of relaties. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan gevoelens van waardering of dankbaarheid, waardoor je een soort platonische crush op je therapeut krijgt. ‘

Als het goed is schept de therapeut een veilige omgeving voor jou om je verhaal te doen. Hierdoor ben jij in een kwetsbare omstandigheid en misschien associeer je dit met het gevoel van geliefd zien. Daarnaast is het volgens Bonoir heel gebruikelijk om gevoelens te ontwikkelen voor iemand die voor je zorgt, zoals een therapeut doet.

Lees ook: Zo ziet je eerste therapiesessie eruit

Verliefd zijn op je therapeut kan zelfs helpen

Deze persoon kan dus optreden als een soort vervanger of stand-in van een relatie die je in je leven mist, zoals de aanwezigheid van een vader of moeder. Het is daarom helemaal niet slecht om verliefd te zijn op je therapeut. Sterker nog, het kan zelfs helpen. Volgens Verwij gebruiken sommige therapeuten deze gevoelens van hun cliënten namelijk om hun cliënten sneller te laten herstellen.

‘Wanneer iemand zich niet geliefd of geaccepteerd voelt door zijn ouders kan een therapeut deze rol al snel aannemen. Hij of zij rouwt met de cliënt mee tijdens slechte momenten en juicht om de overwinning: eigenlijk de ideale ouder dus.’

Daarnaast kan het verliefde gevoel ook verhelderen werken, zo voegt Verwij aan. Je komt er bijvoorbeeld achter dat je snel gevoelens ontwikkelt voor iemand die zorgzaam is, omdat je niet gewend bent dat iemand voor je zorgt. Dit kan mogelijk een hoop opheldering geven over relaties die je in het verleden bent aangegaan.

Ieder persoon heeft zijn eigen verhaal en oorzaken om verliefd te worden op zijn of haar therapeut, maar het is altijd handig om bij jezelf na te gaan welke behoefte deze persoon vervult. Op die manier kom je erachter waarom je je zo voelt.

‘Wij, als therapeuten, willen dat jij je zonder angst kunt uiten tijdens onze sessies’, zegt Bonoir. ‘Door je ware gevoelens voor een therapeut op tafel te leggen leer je deze gedachten accepteren, wat vaak als een bevrijding aanvoelt. Daarnaast kan dit helpen bij het ontwikkelen van andere intieme relaties, zonder dat je bijvoorbeeld in oude patronen vervalt.’

Ook interessant: Waarom zelfhulpboeken kut zijn

Verliefd op therapeut: het is een gevoel

Dit is niet als een belediging bedoelt, maar besef je dat het ‘maar’ om gevoelens gaat en dat het hele doel van therapie is om beter met deze gevoelens om te gaan. ‘Tijdens een sessie bestaan er geen positieve of negatieve gevoelens’, verklaart Verwij. ‘Het zijn gewoon gevoelens. Hoe je hiermee omgaat bepaalt de waarde.’

Toch is het belangrijk om te benadrukken dat je geen verkeerde verwachtingen moet hebben. Het is bij Nederlandse wet voor een therapeut verboden om een romantische relatie met een cliënt onder behandeling aan te gaan.

‘Je moet deze gevoelens daarom zien als iets dat je moet verwerken, in plaats van een plan dat je moet uitvoeren’, vult Verwij aan. ‘Het ultieme doel van therapie is jou verder helpen. Als de seksuele aantrekkingskracht tot je therapeut jou hierin belemmert moet je misschien een andere behandelaar zoeken – en daar is niks mis mee.’

Vond je dit artikel interessant? Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid. Heb je geen social media? Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen via een snelkoppeling op je telefoon of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang één keer per maand een mail met onze beste artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *