Zomereenzaamheid: dit kun je ertegen doen

In Eenzaamheid
Scrollen

De zomer is niet voor iedereen een pretje.

Van kleins af aan heb ik altijd al een haat-liefdeverhouding met de zomer gehad. Aan de ene kant hoefde je niet naar school, maar aan de andere kant had ik niks te doen. Daarbij zweette ik mezelf de tyfus omdat ik een klein dikkertje was.

Realistische manieren voor omgaan met zomereenzaamheid

Terwijl al mijn vriendjes naar het Gardameer, Frankrijk of Spanje gingen, bleven wij thuis. Mijn moeder werkte 80 uur in de week en moest regelmatig kiezen tussen betalen voor onze woning, of ons te eten geven. Op vakantie gaan zat er dus niet in.

Aangezien we nooit weggingen, heb ik mezelf goed leren vermaken met de middelen die ik heb. Tijdens de zomers thuis sprak ik bijvoorbeeld willekeurige kinderen op straat aan om samen te spelen, keek ik films en speelde ik games.

Er was echter altijd wel een periode (van ongeveer twee weken) dat letterlijk iedereen weg leek te zijn. Vriendjes waren naar het buitenland, familie deed hetzelfde en ook op straat kwam ik geen leeftijdsgenoten tegen. Wanneer je twee weken lang niemand van je eigen leeftijd onder ogen komt, word je behoorlijk gek.

zomereenzaamheid-jongetje
Foto: Bess Hamiti. Zo zag ik er vroeger ook uit. Ik had alleen geen donkere ogen, geen stilistisch overhemd, geen krullen, geen fotogeniek hoofd en droeg ongeveer 10 kilogram overgewicht bij me. Eigenlijk leek ik dus helemaal niet op dit kind.

Ook nu ik wat ouder ben heb ik nog regelmatig last van wat men noemt zomereenzaamheid. Alhoewel de agenda vaak volgestampt is, zijn er genoeg momenten waarop letterlijk iedereen leuke dingen lijkt te doen, behalve ik. Zodra ik op Facebook of Instagram kijk zie ik hoe leuk mijn vrienden het hebben in het buitenland en op festivals, terwijl ik minstens 40 uur per week werk, ook in de zomer. Geen idee hoe mijn leeftijdsgenoten geld hebben voor al die activiteiten, maar het zij zo.

Geen medelijden, graag

Heb alsjeblieft geen medelijden: ik heb zelf voor dit leven gekozen. Een consequentie van die keuze is echter wel dat ik te maken heb met zomereenzaamheid. Ik vind het moeilijk om toe te geven, maar ook ik heb af en toe behoefte aan iets ondernemen met een ander persoon. Van vlees en bloed, weet je wel.

Sinds een jaar of twee weet ik een stuk beter om te gaan met zomereenzaamheid, alhoewel het soms nog altijd behelpen is. De dingen die ik echter heb geleerd over dealen met de stille zomerperiode, vind ik het waard om te delen. Ik zelf heb tijdens mijn jeugd nooit gelezen over iets als zomereenzaamheid, en daarom is elk stukje herkenning voor anderen bruikbaar, denk ik.

Goed, na jaren aankloten heb ik dus inmiddels enkele manieren gevonden voor het omgaan met zomereenzaamheid.

1. Maak een planning

“A good plan today is better than a perfect plan tomorrow”, zo sprak generaal George Patton ooit. Alhoewel zomereenzaamheid vrij weinig met oorlog te maken heeft – behalve met muggen dan – had de beste man wel gelijk.

Wanneer het sociale leven om je heen ineenstort heb je behoefte aan een gedegen planning. Je krijgt zo grip op de dag, in plaats van andersom. Als je ’s ochtends opstaat om vervolgens de hele dag op de bank te gaan zitten, ga je je sowieso eenzaam voelen. Wij mensen hebben behoefte aan structuur, en iets om op terug te vallen. Soms is dit een goed gesprek met je moeder/vader of goede vriend(in), maar het kan ook een planning zijn.

Zomereenzaamheid-planning

Houd jezelf daarom bezig:

  1. Wat moet je allemaal doen deze week? Schrijf alles op, hoe triviaal het ook is. Wanneer maak je het verblijf van je klootzak-kat schoon? Hoe laat ga je dat nieuwe boek lezen, of die nieuwe serie kijken? Wanneer ga je naar de supermarkt?
  2. Download mijn voorbeeldplanning, of maak je eigen variant;
  3. Breng een indeling in je dag aan: sommigen vinden het fijn om ’s ochtends ‘zware’ taken te doen, terwijl anderen liever rustig opstarten. Zorg in ieder geval voor een duidelijk verloop in je dag.

> Ook interessant: “Je krijgt al snel het idee dat jij de enige eenzame student bent”

2. Gebruik de enige handige functie van Facebook

Dit is waarschijnlijk niet de eerste website die je hebt gevonden om met zomereenzaamheid om te gaan. Tips als “ga eens een dagje weg” heb je nu al duizend keer voorbij zien komen. Jij en ik horen bij de internetgeneratie, dus dat soort adviezen laten we achterwege.

Maak daarom gebruik van de mogelijkheden die je hebt, zoals het Evenementen-tabblad van Facebook. Het enige waar dit gedrocht van een sociaal netwerk namelijk goed voor is, is het opzoeken van evenementen. Bekijk wat er te doen is, hoeveel het kost en plan zo je week vol.

Zomereenzaamheid-facebook

Ik zelf ga bijvoorbeeld regelmatig naar gratis musea, gewoon omdat ik er in de zomer simpelweg tijd voor heb. Ik vind het niet per se superboeiend wat er getoond wordt, maar ben er dan toch weer eventjes uit. Bovendien kom je op deze manier op behoorlijk willekeurige plekken. Zo sta je ineens op station Zaandam om naar een of andere fotowedstrijd over Braziliaanse favela’s te gaan. Dat is beter dan elke dag thuiszitten, toch?

> Lees ook: Interview: van zelfmoordpoging naar je eigen kinderboek

3. Praat met jezelf

Een andere manier om zomereenzaamheid te verslaan is door even met jezelf te praten, en naar de toekomst te kijken. Wat wil je nog bereiken? Hoe vind je het leven tot nu toe? Wat wil je verbeteren aan jezelf?

Dit is super confronterend, maar af en toe wel nodig. Zelf heb ik in 2012 besloten dat ik een eigen bedrijf wilde starten, om vervolgens voor (veel) geld te verkopen. Geen idee waarom ik dit wilde overigens.  Ik denk dat ik teveel MTV Cribs had gekeken en ook zo’n kast van een huis wilde.

Maar goed, toen de zomer van 2013 aanbrak, had ik nog steeds geen eigen bedrijf. Tijdens een behoorlijk eenzame periode, die ik grotendeels op de zolderkamer van mijn moeder doorbracht, werd ik met m’n neus op de feiten gedrukt. Ik keek terug naar mijn notities, en kwam erachter dat ik een jaar geleden had besloten dat ik een eigen bedrijf wilde. Wederom nog steeds geen idee waarom.

Wat ik wel wist, is dat ik de situatie tergend vond. Ik had (en heb) namelijk altijd een grote bek tegenover anderen. Zinnen als “Ik roep nooit zomaar wat, ik voer het ook uit” heb ik meermaals uitgesproken. Zoals wel vaker bij mensen het geval, volgde ik echter niet mijn eigen advies op, en dat vrat aan me.

De zomer is minder kut dan je denkt

Terug naar de zolderkamer. Tijdens een goed gesprek met mezelf kwam ik tot de conclusie dat ik maar gewoon moest beginnen. Ik wilde een eigen bedrijf starten, daarmee vrijheid nastreven, een duidelijk doel in het leven hebben en uiteindelijk heel veel geld binnen harken. Zowaar schreef ik FastPhones (ik was 17, heb genade voor de naam) tijdens de zomer van 2013 in bij de KvK. Later kwam daar Flobbi bij.

Zomereenzaamheid-flobbi

Alle tussentijdse sores zal ik je besparen, maar uiteindelijk verkocht ik de hele bende begin 2017. Rijk ben ik nog steeds niet, maar ik heb meer in die paar jaar ondernemerschap geleerd dan al mijn jaren op school. Het is zelfs het startschot geweest voor mijn nieuwe bedrijf.

De clue van het verhaal is dat de zomer een perfecte tijd is om te werken aan doelen die je al heel lang voor je hebt uitgeschoven. Aan een bedrijf of project werken (zoals beginnen met schrijven) is geen blijvende oplossing tegen zomereenzaamheid, maar het houdt wel je gedachten bezig.

> Ook interessant: We moeten het over eenzame jongeren hebben

4. Verheug je op na de zomer

Aan alles komt een eind, ook aan de zomer. Zodra iedereen weer verbrand en vol nieuwe ervaringen terugkeert uit Frankrijk (“wat een onaardig volk”), Spanje (“siësta zouden we hier ook moeten doen”) en Azië (“ik heb mezelf echt gevonden in Thailand”) begint het gewone leven weer van vooraf aan. Het kutweer begint weer, iedereen is chagrijning en je gaat langer in de file staan dan dat je tijd hebt om series te kijken. Same old, same old.

Het probleem met zomereenzaamheid, en eenzaamheid in het algemeen, is echter dat je blik op de toekomst beperkt is. Wie zich alleen voelt heeft moeite met kijken naar de toekomst. Je voelt je op dat moment eenzaam, dus het maakt niet uit dat dat over 60 dagen wellicht anders is. Eenzaamheid is niet alleen naar voor de persoon in kwestie, maar zelfs slecht voor je gezondheid.

Ik weet namelijk dat de zomer ontiegelijk lang kan aanvoelen. Wanneer je wekenlang weinig te doen hebt en praktisch niemand spreekt, gaan je gedachten al snel van kwaad tot erger. Het gevoel van eenzaamheid bereikt een hitterecord, om maar even bij het onderwerp te blijven.

Zomereenzaamheid-herfst
Foto: Pexels

Je moet het zelf doen

Het is daarom van belang dat je jezelf blijft herinneren aan de periode die na de zomer volgt. We hebben allemaal een hekel aan quotes van het kaliber “nieuwe ronden, nieuwe kansen”, maar er zit een kern van waarheid in dergelijke uitspraken. Na de zomer heb je de kans om nieuwe dingen op te pakken, nieuwe belevingen op te doen en te werken aan jezelf.

Stel jezelf bijvoorbeeld als doel dat je volgende zomervakantie totaal anders gaat inplannen, bijvoorbeeld door een toffe reis te maken met vrienden. Werk vervolgens vanuit deze eindsituatie terug, en bekijk waar de knelpunten liggen.

Heb je bijvoorbeeld weinig vrienden om die trip mee te maken omdat je het moeilijk vindt om contact te maken met anderen? Ga dan langs bij de huisarts, die kan je doorverwijzen naar een assertiviteitscursus. Hierin leer je anderen aan te spreken, en maak je de kans op vriendschappen een stuk groter.

Hier is niks sneus aan. Iedereen die meedoet aan zo’n cursus zit in hetzelfde schuitje en herkent jouw situatie. Mensen veroordelen je dus echt niet. Ik ken genoeg mensen die zo’n cursus hebben gevolgd, waarvan ik het nooit had kunnen vermoeden. Deze personen komen stuk voor stuk namelijk gigantisch sociaal over, en maken gemakkelijk contact. Dit hebben ze vaak geleerd tijdens, jawel, zo’n cursus.

Soms moet je jezelf een trap onder je reet geven, en dealen met zomereenzaamheid vereist precies dat. Niemand gaat namelijk je leven invulling geven en betekenisvol maken, dat moet je echt zelf doen.

Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid

Wat is jouw mening?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.