Zo werk je aan mentale gezondheid als je een schijthekel aan zweverigheid hebt

Mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid, maar het zweefteefgehalte ligt meestal vrij hoog.

Niemand gaat op het puntje van zijn stoel zitten bij het horen van de woordcombinatie ‘mentale gezondheid’, behalve zweverige vrouwen in hun midlife-crisis genaamd Annette. Mentale gezondheid heeft een imagoprobleem, wat jammer is, en ook wel een beetje gek. Fysieke gezondheid heeft namelijk allesbehalve een imagoprobleem.

Mentale gezondheid tips

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met voeding, proberen dagelijks genoeg te bewegen en zelfs selfproclaimed niet-sportieveling Famke Louise is bezig met haar derrière. Ook magazines en Instagram staan vol met plaatjes van strak afgetrainde lijven en buikspieren die zo hard zijn dat ze bijna door het scherm heen barsten. Telkens wanneer ik atleten zie wil ik hun gedrag kopiëren, inclusief het goede lichaam.

Maar om nou te zeggen dat ik dolenthousiast wordt bij het aanschouwen van een persoon in transcendentale meditatie? Nee, niet echt. Schiet mijn hartslag door het dak bij het zien van een veganistische Yvonne van midden 50 op een yogamat? Nee, ook niet echt.

Dit is jammer, want mentale gezondheid is minstens net zo belangrijk als fysieke gezondheid, maar dit besef je pas wanneer je de positieve effecten gaat zien. Werken aan je mentale gezondheid kost net als fysiek trainen tijd (en geld), maar het is niet onmogelijk. Dit is de handleiding voor mensen die wel aan hun mentale gezondheid willen werken, maar geen zweefteef/zweeftevin zijn.

Lees ook: Onzekerheid overwinnen, maar dan zonder gelul

1. Slapen

Wat kan het leven toch ironisch zijn. Als jong kind wil je niet naar bed en blijf je maar doordrammen dat je wil opblijven, terwijl je als volwassene vanaf het moment dat je opstaat al weer verlangt naar een rendez-vous met je bed. Slaapexperts raden acht uur slaap per nacht aan, al zijn er natuurlijk uitzonderingen.

Anno 2019 lijkt vrijwel iedereen slaapproblemen te hebben, inclusief ondergetekende. De beste tip die ik ooit ben tegengekomen is het opschrijven van al je gedachten voordat je naar bed gaat. Op deze manier maak je hersenkronkels concreet en geef je ze letterlijk een plaats. Hierdoor ben je minder snel geneigd om er in bed over te gaan malen.

Bovendien hebben onze hersenen tijd nodig om tot rust te komen en urenlang in bed dezelfde apps openen, afsluiten en weer openen is hier geen onderdeel van. Beter is het om de smartphone helemaal uit bed te laten. Wanneer je na een kwartier nog niet slaapt is het beter om uit bed te gaan en te wachten tot je moe bent.

Foto: Alexander Rotker

2. Sporten

Denk je dat de Vondelgym van Arie Boomsma ook in de 19e eeuw een succes was geweest? Waarschijnlijk niet. Mensen van toen werkten zich namelijk kapot op het land, in het huishouden of de mijnen. De economie van nu staat er heel anders voor. Mijnwerkers zijn ingeruild voor polismedewerkers en visboeren voor outbound communication professionals, oftewel die gast die je om 18:00 uur belt of je wilt overstappen naar Eneco.

De gemene deler is dat we steeds meer op onze lichtelijk uitgezakte reet zitten. Sporten is daarom noodzakelijk, want vrijwel niemand beweegt van zichzelf genoeg. Toegegeven, je depressie, paniekaanval of angststoornis wordt er niet door genezen, maar het helpt wel. Na het afronden van een work-out, hoe klein die ook is, voel je je sowieso beter dan daarvoor.

Het is belangrijk om vooral iets te doen wat je leuk vindt, want anders houd je het nooit vol. Dit volhouden wordt natuurlijk makkelijker als je een teamsport gaat doen, of samen met een vriend besluit te trainen. Ook het hebben van een concreet doel, zoals het rennen van een halve marathon, maakt het volhouden makkelijker.

Ook interessant: Hoe mannen met liefdesverdriet omgaan

3. Vierkante ogen

Wanneer je hartslag omhoog gaat, de adrenaline inslaat en het bloed door je lijf begint te stromen weet je dat je leeft. Wanneer was de laatste keer dat je dit gevoel had? Waarschijnlijk niet toen je Instagram voor de vierde keer in tien minuten opende.

De smartphone heeft ervoor gezorgd dat we geen moeite meer te hoeven voor (de illusie) van vermaak, en dat hier negatieve effecten aan hangen is inmiddels wel duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat WhatsApp leidt tot miscommunicatie, je niet gelukkiger wordt van social media en dat apps vol zitten met snufjes die ons dopamine toedienen, wat voor het verslavende effect zorgt.

Zonder als je moeder te klinken: ga bewust met je smartphone om. Vergelijk je iPhone of Android-toestel met een computer, want zo geavanceerd zijn telefoons inmiddels, en zie in dat het vrij achterlijk zou zijn om de hele dag je laptop in de hand te hebben. Mensen met een Android kunnen Digitaal Welzijn downloaden om grip te krijgen op hun smartphoneverslaving, terwijl Schermtijd je iPhone-gebruik aan banden probeert te leggen.

4. Neem een hobby

Als kind dacht ik dat mijn dagen als volwassene gevuld zouden zijn met allerlei toffe shit zoals voetballen met vrienden, trampolinespringen en veel snoep eten. Nu klopt dat laatste enigszins, maar aan de eerste twee kom ik nooit toe. Jammer eigenlijk, want hobby’s zijn belangrijk voor ons, juist omdat we op deze momenten even kunnen ontspannen.

Nu denk je bij het horen van dit woord misschien aan puzzelboekjes en sudoku’s, maar zo suf hoeft het niet te zijn. Het gaat erom dat je je figuurlijke ei erin kwijt kunt, of dit nu met computers, kleding, kunst of Goat Simulator te maken heeft. Het draait uiteindelijk om balans en niemand kan continu in de weer zijn, al denken we dit graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *