Spravato Nederland 2

Waarom je Spravato niet in Nederland kunt kopen

Spravato is niet in Nederland verkrijgbaar, maar wel in de Verenigde Staten. Waarom kunnen wij de ketamine-neusspray voor de behandeling van depressie niet aanschaffen? De reden daarvoor is vrij simpel: het geneesmiddel is nog niet goedgekeurd. Spravato illegaal aanschaffen is natuurlijk mogelijk, maar niet verstandig.

Waarom Spravato niet in Nederland verkrijgbaar is

Het was groot nieuws aan het begin van het jaar. De FDA, oftewel de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, keurde Spravato goed als geneesmiddel voor de behandeling van depressie. Spravato, dat ketamine als belangrijkste werkzame bestandsdeel heeft, kwam zo al snel bekend te staan als de ‘ketamine-neusspray’ tegen depressie.

De medicatie werd officieel op 5 maart goedgekeurd en op 9 maart schreef ik er een artikel over. In de weken en maanden die daarop volgden ontving ik regelmatig berichten van lezers die de neusspray wilden aanschaffen. Zij gaven al veel andere antidepressiva-achtige middelen te hebben geprobeerd, maar zonder succes.

Keer op keer heb ik die mensen hetzelfde teleurstellende antwoord moeten verkopen: Spravato is niet in Nederland verkrijgbaar. Niet officieel, tenminste. Ik ben de op ketamine gebaseerde neusspray bij diverse webshops tegengekomen, maar hoe deze verkopers eraan komen blijft onduidelijk. Het goedje op deze manier in huis halen is daarom ook niet verstandig. Je hebt immers geen flauw idee waar het vandaan komt en wat er precies in zit.

Lees ook: Gaten in je schedel boren tegen depressie: over deep brain stimulation

Geen goedkeuring

Maar waarom is Spravato niet in Nederland verkrijgbaar? Het antwoord is simpel: het is simpelweg nog niet goedgekeurd door de Nederlandse autoriteiten. Hier komt in de toekomst wellicht verandering in. Janssen, het farmaceutische bedrijf achter Spravato, heeft namelijk een aanvraag ingediend bij het Europese Medicijnen Agentschap (EMA). Het is nog niet duidelijk wanneer de aanvraag wordt behandeld, maar ga er maar vanuit dat het nog wel een aantal jaar duurt voordat je Spravato in Nederland kunt kopen.

En terecht, meent Nathalie Kelderman. De directrice van de De Depressie Vereniging zegt in gesprek met EenVandaag het volgende. “Wat je vaak krijgt bij zo’n nieuw middel dat er een soort ‘heilige graal’-gevoel omheen komt. Daarvoor is depressie een te complex onderwerp.” Kelderman benadrukt daarom dat geïnteresseerden zich niet blind moeten staren op de eventuele komst van Spravato. “We moeten de context blijven zien: het is én-én. Je kunt zo’n nieuw middel proberen, maar er zijn altijd andere manieren om beter te worden, bijvoorbeeld therapie of aanpassing van je leefstijl”, aldus de directrice.

Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp.


Geschreven door
Michel van 't Klaphek

Praat mee over dit artikel

2 reacties
  • En mw Kelderman heeft persoonlijk ervaring met echte hardnekkige depressie, want wat als je al 28 jaar hiertegen vecht en alle therapieën /medicijnen /psychiaters en alternatieve geneeskunde hebt geprobeerd. Ik ben nu 43 en ik ben moe. Dan geeft een nieuw medicijn hoop en ook de positieve ervaringen/testen zijn hoopgevend. Alleen jammergenoeg nu nog niet verkrijgbaar in Nederland. En moet het dan weer worden tegengehouden om een groep pillenslikkers/drugsverslaafden? En alcohol dan? Dat brengt helemaal niets goeds, maar is toch ook niet verboden? En een pillenslikker/feestganger/drugsverslaafde vind altijd wel iets om tot zich te nemen. Dus mw Kelderman alle wegen zijn al bewandeld, dit is inderdaad mijn heilige graal.

  • Denk niet dat ze helemaal snapt hoe kut een depressie is en mijn relatie. Vernietigt heeft. En ik nu nog verder in de greppel van doem lig.dus kom maar op met die heilige graal. De bijwerkingen neem ik wel voor lief de bij werkingen van alcohol en sigaretten kennen we ook. Stopt ook niemand om die bij de supermarkt te halen. En anders maak ik het spraitje wel na.voor nood.Hopeloos.al 8 jaar met dat klote gevoel van ongeluk en ellende. En niemand die je snapt en hard wegrennen.