Spravato uitg

Maak kennis met de ketamine-neusspray tegen depressie

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit heeft een op ketamine gebaseerde neusspray goedgekeurd voor de behandeling van depressie. De spray is bedoeld voor mensen die ten einde raad zijn en eerdere antidepressiva-behandelingen niet hielpen. Je kunt niet zomaar in iedere winkel zo’n neusspray kopen: de voorwaarden zijn best strikt.

Spravato: de neusspray tegen depressie

De medicatie werd op 5 maart officieel goedgekeurd en gaat onder de merknaam Spravato verkocht worden. De neusspray wordt gemaakt door Johnson & Johnson, een Amerikaans farmaceutisch bedrijf. Esketamine, de werkzame stof, is een verwant van ketamine, de partydrug. Het grote voordeel hiervan is dat Spravato direct werkt, maar van korte duur is.

Zo moeten patiënten het geneesmiddel onder toeziend oog van een medisch specialist innemen, en mogen de eerste twee uur na de shot bijvoorbeeld niet de weg op. Bovendien kun je de spray niet zomaar bij iedere winkel op de kop tikken. Spravato wordt enkel verkocht door geselecteerde apothekers, gezondheidscentra en ziekenhuizen. Bovendien moet je kunnen aantonen dat eerdere antidepressiva niet voor jou werken.

Het is de eerste nieuwe soort medicatie tegen depressie sinds de introductie van Prozac, tientallen jaren geleden. Het grote verschil tussen beide geneesmiddelen is de manier waarop je brein erop reageert. Prozac probeert vooral dopamine aan te maken, wat ook wel bekendstaat als het gelukstofje, terwijl Spravato hersenverbindingen probeert te herstellen. Bovendien werkt esketamine vrijwel direct.

Sommige psychologen en psychiaters juichen de goedkeuring toe, terwijl anderen wijzen op de mogelijke bijeffecten. John Mann, psychiater aan de Universiteit van Columbia, zit in het eerste kamp. ‘Depressieve personen voelen zich ontzettend beroerd en lijden enorm. Het is daarom fijn dat esketamine zo’n snelle werking heeft.’

Ook psychiater Richard Friedmann wijst op de voordelen. ‘Ik denk dat de FDA [de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit – Commen] een goede keuze heeft gemaakt. Er is een grote groep mensen bij wie antidepressiva niet aanslaat. Er is geen twijfel dat esketamine mogelijk positieve effecten heeft op deze mensen.’

Lees ook: Waarom je Spravato niet in Nederland kunt kopen

Foto: Weekly Wall

Hoe het precies werkt? No one knows

Naar schatting is zo’n 30 tot 40 procent van de mensen met een depressie resistent tegen behandeling. Zij reageren dus niet, of een stuk minder goed, op traditionele medicatie als Prozac. Aangezien er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar esketamine weten we niet precies hoe de drug werkt. Dit is dan ook het grootste nadeel dat tegenstanders van Spravato gebruiken.

Zo zegt Steven Meisel, die in de adviescommissie van de FDA zat en tegen goedkeuring stemde, dat we niet te enthousiast moeten worden met z’n allen. ‘Voor de meeste mensen gaat Spravato niet helpen. Dit betekent echter niet dat het mogelijk een wereld van verschil maakt voor een relatief kleine groep.’

Esketamine zorgt er volgens diverse studies voor dat bepaalde verbindingen in je hersenen hersteld worden, en dat er nieuwe connecties ontstaan. Depressie en stress zorgen er juist voor dat deze verbindingen afbreken. Dit zorgt er dan ook voor dat je je zo kut voelt, en dat je bijvoorbeeld niet helder kunt nadenken onder grote druk. Maar hoe het precies zit? Dat weten we nog niet.

Bovendien wijzen tegenstanders op de nadelen van Spravato. ‘In de basis een esketamine een ontzettend nare drug’, zegt Meiser. ‘Een veelvoorkomend bijeffect is dissociatie, waarbij patiënten het gevoel met hun lichaam verliezen. Dit kan een ontzettend nare ervaring zijn aangezien het voelt alsof je op een andere plek bent.’ Ook hebben diverse onderzoeken laten zien dat esketamine kan leiden tot blaasproblemen en een verhoogde bloeddruk.

Meerdere Amerikaanse dokters schijnen in het verleden al vaker ketamine te hebben voorgeschreven aan depressieve patiënten, ook al was dit illegaal. Het is daarom vooral ontzettend om de komende jaren te zien hoe mensen reageren op de neusspray. Mann wijst daarom ook op het feit dat de resultaten nauwkeurig gecontroleerd moeten worden. ‘Er komen nu regels, standaarden en regulatie aan waardoor het gebruik een stuk veiliger wordt voor patiënten.’

Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp.


Geschreven door
Michel van 't Klaphek

Praat mee over dit artikel

37 reacties
   • Beste ik ben Peter woon in België chronisch pijnpatiënt die ook antidepressiva neemt zoals Wellbutrin en duloxetin
    Ik weet dat je stemming og gelukkig voelen positief werk op mijn zenuwpijn.
    Maar in België kzn het niet kopen enkel ketamine poeder op zwarte markt wat mogelijk versneden is en niet veilig.
    Ik Durogesic en OxyContin en clonazepam neem maar met ketamine kan ik zonder bepaalde pijn stillers
    Ook heb ik al 5 jaar een Neurostimulator
    Kan ik er eventueel via internet kopen.
    Ik ben echt radeloos
    Alstublieft kunt u mij helpen deze spray te kopen? Alvast bedankt
    ryspeter@outlook.com

   • Aan de mensen hier op dit platform wie kan mij aan nuttige info helpen?Gezien Michkel hier niet meer werkt.kan diegene mij de beste manier en waar te bestellen aan mij toe mailen?Zou dit erg op prijs stellen want ik lijd ondraaglijk aan depressie en van de bestaande medicatie werkt niet bij mij.Dus dit is mij laatste hoop.Alvast bedankt.
    Hier is mijn email adres moonartlover@mail.com

    • Ik woon in België en ik krijg het nu gewoon via mijn psych in het ziekenhuis. Spravato is ondertussen goedgekeurd door het EMA.

     • Dora, of anderen, wat is de hoeveelheid ketamine en wat is de hoeveelheid vloeistof die in zo’n neusspray zit? Ik wil het zelf mengen, maar wil niet teveel nemen.

    • hoi Marika Ghijsels,kun je mij meer vertellen over 2fdck?? Hoe heeft het jouw geholpen en met wat vor dosering?

    • 2FDCK heeft helaas niet dezelfde werking. Ik ben sinds December al met Keramine bezig. 0.06 in een zoutoplossing als neusspray en ik ben 4 dagen nachtmerrie vrij. Doe dit met goedkeuring van mijn psychiater, echter is het heel frustrerend dat het niet voorgeschreven kan worden waardoor ik verplicht ben de zwarte markt op te gaan en er vaker de synthetische versie wordt aangeboden. Pas na de eerste nacht weet ik of het zuiver is of niet. Ik wordt er moedeloos van, omdat ik in levende lijve ondervonden heb dat de pure Ketamine echt werkt.

    • Hallo mariska
     Kan je mij meer.vertellen over 2fdck
     Welke dosering ben j mee begonnen bij depressie en waar heb j t besteld Gr mark

 • Intake gesprek gehad. Waar komt het uiteindelijk en altijd op neer. Hoeveel mensen worden met spravato geholpen en wat kan er aan verdient worden.

 • Leestip:

  Het boek, Ketamine, dreams & realities.

  Keta is al een super oud middel/medicijn dat werd gebruikt op het slagveld om soldaten goeskoop, snel en effectief(alhoewel dat er nogal aan ligt hoe je het bekijkt) te verdoven nadat ze zware verwondingen hadden opgelopen…
  Het word nog steeds in elke dierenarts kliniek gebruikt als verdovingsmiddel voor huisdieren ook!

  In India(en veel andere Aziatische landen) kan je het gewoon over the counter in elke apotheek krijgen voor een prikkie, Ketalar is de merknaam..
  In de 90’s begon Keta op te komen als nieuwe party drug in de rave scene, en werd het met 109en liters tegelijk in jerrycans vanuit India besteld, om hierzo op feesten te slijten!
  Het was toen nog onduidelijk qua plaats op de opiumlijst…
  Tegenwoordig staat het geloof ik op lijst 2, geneesmiddelen die enkel op recept legaal gebruikt kunnen worden
  Inmiddels zijn we alleen zover dat producenten een molecuul veranderen in de chemische compositie, voor een product met bijna soortgelijke werking en effecten, en die als ‘designer’ drugs legaal aanbieden via bedrijven die farmaceutische grondstoffen leveren uit bepaalde landen..
  Totdat er rechtzaken over komen en het op de opiumlijst word gezet..
  En dan komt er weer iets nieuws..
  Vaak is niet bekend wat die designer varianten precies voor bijwerkingen etc. hebben, op korte en lange termijn en in combi met andere middelen, dus wees voorzichtig!

  Vloeibaar keta laat je gewoon verdampen in een koekepan en dan heb je kristal…
  Je weet nooit wat er verder in een flesje vloeistof uit een vage fabriek uit een ver land zit, dus injecteren is nogal een risico, al is ’t dat altijd natuurlijk..

  Studeer je goed in voordat je zomaar met iets aan het experimenteren gaat beste mensen!

 • Help. Ik lijd al jaren aan zeer zware depressies. Niets helpt qua medicatie, therapieen enzovoort. Ik ben echt ten einde raad waar kan ik dit product bestellen ??

 • Heb 3 maanden 2 keer per week Spravato gehad. Werkte bij mij niet. Dus zeker niet voor iedereen geschikt.

  • Mx wat jammer dat het bij jou niet heeft mogen helpen. Was het ook echt Spravato of een ander generisch merk?? ik heb n.m. gehoord dat deze behandeling bij toediening van 84 mg per 4 dagen 4.500 euro p/mnd kost. En dat is particulier gezien onbetaalbaar al zou ik het van de psychiater voorgeschreven krijgen.
   Zelf ben ik bereid aan medisch onderzoek mee te doen om zo door te kunnen gaan aangezien ik het in het verleden heb mogen testen dankzij een bekende , en dat voor mij een wereld van verschil was.

 • Hallo, mijn dokter noemde druppels die ik onder de tong kan doen maar die moet ik online in België kopen maar ik kan deze specifieke sublingual druppels nergens vinden. Gaat het hier dan om injectievloestof van esketamine? Weet iemand van jullie hier iets over? Gewoon poeder werkt volgens veel fora niet onder de tong.
  Groet, peter

 • Spravato is ondertussen goedgekeurd in Europa. Ik krijg het gewoon via mijn psych in een ziekenhuis toegediend.

 • Woon je in Nederland? Mijn psychiater stuurt me naar de apotheek Om te informeren. en die kunnen het niet bestellen, zeggen dat alleen een instellingsapotheek het kan bestellen. Het wordt ook niet verzoek zeggen ze, 410 euro voor 2 dosis,

  • Wordt idd niet via de gewone apotheek verstrekt en de behandeling moet onder medisch toezicht gebeuren.

 • Ik woon in België. Omdat ik het in het ziekenhuis krijg, komt mijn hospitalisatie verzekering ertussen in de kosten.

 • umc groningen en andere umc’s doen proeven met Ketamine. Als je je daar aanmeldt kunnen ze je de ketamine als proefpersoon verder geven .. Artsen mogen ketamine voorschrijven als er geen andre remedy meer is alleen is de ketamine dan wel voor eigen kosten.. Spravato heb ik uitgerekend zou voor mij een kostenplaatje van 4.800 euro per maand zijn…. een goed bevriende dierenarts doet wonderen voor mij… dmz. Ketamine is geen wondermiddel en ik raad niemand aan er zo mee te beginnen zonder begeleiding van artsen. Maar ben er gewoon open over tegen je behandelaar en misschien kunnen ze je in contact brengen met de proeflocaties in Nederland.
  De syntetische versier die verkrijgbaar zijn op webshops ( google maar een beetje op ketamine kopen) hebben niet dezelfde chemische structuur en deden het voor mij ook echt niet. Ketamine raakt een punt bij mij waarbij ik niet meer disocieer, geen nachtmerries meer heb, de zware wolk en mijn vluchtmodus een stuk minder zijn geworden etc en ik neem maar 0.7 gram per 4 dagen.