Hoe je letterlijk ziek kunt worden van liefdesverdriet

Acne, hoofdpijn, het gevoel alsof je hart uit je lijf is gescheurd: liefdesverdriet is intens kut.

“Iedereen vindt het kut om uit elkaar te gaan, maar voor sommigen is het hele proces nog net even wat zwaarder. Zij kunnen zelfs lichamelijk ziek worden van liefdesverdriet. Bekend is bijvoorbeeld de ‘break-up cold’, waarbij ex-geliefden na de splitsing ineens een heftige verkoudheid oppikken.”


Alle clichés over liefdesverdriet kloppen, en dat is ontzettend kut. Er wordt weleens gezegd dat het een rollercoaster van emoties is, maar dat klopt niet. Als een break-up daadwerkelijk een rollercoaster is zou je het eindpunt vanaf het begin kunnen zien en kun je ervoor kiezen of je wilt instappen, of liever van de zijlijn blijft toekijken.

Je kunt uit elkaar gaan daarom beter vergelijken met vastgebonden zijn aan de onderkant van de rollercoaster. Je hebt geen idee waar je heen gaat, hebt continu last van stemmingswisselingen en weet niet wanneer het stopt, als er überhaupt een einde in zicht is.

Ziek worden van liefdesverdriet

Iedereen vindt het kut om uit elkaar te gaan, maar voor sommigen is het hele proces nog net even wat zwaarder. Zij kunnen zelfs lichamelijk ziek worden van liefdesverdriet. Bekend is bijvoorbeeld de ‘break-up cold’, waarbij ex-geliefden na de splitsing ineens een heftige verkoudheid oppikken.

Bovendien hebben veel mensen na het uit elkaar gaan het gevoel alsof hun hart eruit is getrokken. Ook hoofdpijn komt veel voor, omdat je continu achtervolgd wordt door gedachten aan die ene speciale problemen. Tel daar nog wat slapeloze nachten bij op en het plaatje van ellende is compleet.

Ook interessant: Liefdesverdriet kent helemaal geen maximumtijd

Ziek worden van liefdesverdriet 6
Foto: Pexels

Hoe zit dit? Waarom kun je ziek worden van liefdesverdriet? De verklaring is redelijk simpel. De emotionele pijn die je voelt na een break-up activeert namelijk dezelfde hersengebieden als fysieke pijn, zoals een klap in je gezicht.

Dit is al meerdere keren bewezen, zo ook onlangs. Een wetenschappelijk onderzoek liet 40 ex-koppels die pas uit elkaar waren gegaan naar foto’s van de ander kijken. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gescand. Hieruit blijkt dat de hersenen dachten dat ze met lichamelijke pijn te maken hadden, en deze signalen afgaven.

Hoofdonderzoeker Ethan Kross legt uit: ‘Sociale afwijzing activeert dezelfde gebieden in ons brein die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van fysieke pijn. Het is hierdoor een unieke emotionele ervaring die ook een lichamelijke component heeft.’ Of, in begrijpelijke taal, je wordt letterlijk ziek wanneer je met (foto’s van) je ex geconfronteerd wordt.

Lees ook: Wat je moet doen als je verliefd bent op je therapeut

Een duik maken

Tijdens de ‘happy happy joy joy’-fase, waarin alles nog koek en ei is, maken je hersenen een overdaad aan ‘geluksstofjes’ aan, zoals dopamine. Dit zorgt voor de welbekende kriebels in je buik en het gevoel alsof je op een roze wolk zweeft. Je hersenen zijn letterlijk een soort van high.

Na de splitsing stort je roze wolk net zo hard naar benden als dat hij omhoog klom. Je hersenen maken na de break-up veel stresshormonen aan, zoals cortisol en epinephrine, waardoor de balans in één keer totaal verstoord wordt.

Op de korte termijn is dit fijn. Het zorgt ervoor dat je alert bent en met ‘gevaar’ om kunt gaan. Het is het bekende ‘vecht of vlucht’-fenomeen, waarbij hormonen ervoor zorgen dat je niet plat op de grond gaat liggen bij tegenslag, maar actie onderneemt om jezelf te beschermen.

Je lichaam maakt dus stres hormonen aan zodat je met de situatie om kunt gaan. Een soort van dan. Want teveel wijn drinken, het Instagram-profiel stalken en eindeloos de meest onrealistische scenario’s in je hoofd afspelen is niet echt ‘goed’ met de situatie omgaan. Maar ik oordeel niet, we’ve all been there.

De ‘stresstofjes’ worden pas echt een probleem op de lange termijn. Zo kan een overschot aan cortisol ervoor zorgen dat je langdurig last van spierpijn krijgt, omdat je hersenen teveel bloed naar de spier(groep) pompen.

Ook komen sommige mensen na een relatie ineens veel aan, krijgen ze last van acné, paniekaanvallen of raken ze kortademig. Dit heeft ermee te maken dat je lichaam blijft hangen in een staat van paraatheid, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is.

Ook interessant: Hoe mannen omgaan met liefdesverdriet

De oplossing

Ziek worden van liefdesverdriet is één ding, er vanaf komen een tweede. Hoe je dit doet, behandelen we in deel twee, dat later online komt. Like ons op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *