De 7 beste lifehacks voor introverte mensen

In Bijsluiter
Scrollen

“Het probleem met praten over koetjes en kalfjes is dat er geen duidelijk doel is: het gesprek zelf lijkt het enige doel. Aangezien dit een spel zonder regels is, moet je deze regels als introvert zelf maken.”

Introvert tips

Nog steeds weet ik niet of ik introvert of extravert ben. Soms heb ik tijd nodig om te ‘herstellen’ van sociaal contact, terwijl ik op andere momenten het liefst de hele tijd door mensen omringd wil zijn. Volgens mij ligt het vooral aan de situatie.

Het is echter wel een feit dat sommige mensen energie krijgen van contact met anderen, terwijl dit voor anderen juist energie kost. Zij hebben tijd nodig om weer op te laden. Wanneer jij aan het eind van de dag reikhalzend uitkijkt naar thuiskomen, waar iedereen wél z’n boek houdt, val je waarschijnlijk in de tweede categorie. Dit zijn de 7 beste introvert tips.

1. Begin klein

Een belangrijk onderdeel van introversie is terugtrekken. Je hebt tijd nodig om te herladen, voordat je weer in een groep mengt. Het is vermoeiend om continu omringd te zijn door mensen, dus begin klein. Probeer bijvoorbeeld langzaam je aanwezigheid in een groep op te bouwen, of gesprekjes met mensen die je nog niet kent aan te knopen.

Van een praatje met je huisgenoot, collega, vriend van je klasgenoot, verre achternicht tot aan een willekeurige reiziger in de trein: dat werk. Als introvert heb je een hoop te melden, bijvoorbeeld omdat jij wél de tijd neemt om de situatie te analyseren, dus voeg je waarde toe aan de groep. Geef jezelf hierna echter direct de tijd om weer te herladen.

2. Heb een doel

Het probleem met mensen is dat ze zo wispelturig als de neten zijn. Net wanneer jij lekker wilt uitweiden over wie de Mol nou in godsnaam is gaat klagen verandert je gesprekspartner het onderwerp ineens. Je raakt een beetje in paniek, want je hebt helemaal geen mening over politiek of het weer, dus probeer je het gesprek af te kappen.

Veel van dit soort ‘casual’-praatjes hebben totaal geen diepgang en voegen weinig toe. Dit terwijl veel introverte mensen het juist over gewichtige onderwerpen willen hebben. Aangezien sociaal contact geen concrete spelregels heeft, moet je deze zelf maken. Zo omschrijven mensen mij als geïnteresseerd, sociaal en gezelschapsdier, terwijl dit niet per se zo is. Het geheim is dat ik gesprekken altijd met een doel aanga.

Introvert tips
Illustratie: Designarf

Wat wil ik uit het gesprek met degene voor mij halen? Wat wil ik vragen? Wat weet diegene dat ik niet weet? Hoe kan ik hierachter komen? Ik zie gesprekken dus als een soort puzzelspel, waardoor het ineens een stuk boeiender wordt. Bovendien weet ik zo hoe ik mij in het gesprek moet ‘gedragen’ en sta ik niet eens met m’n bek vol tanden.

Zodoende heb ik inmiddels Sophie Hilbrand geïnterviewd over haar burn-out, wildvreemde voorbijgangers gevraagd naar zelfmoord en presentaties voor honderden mensen gegeven. Hier draai ik mijn hand inmiddels niet meer voor om, omdat ik weet wat van mij verwacht word. Zodra ik echter een “Lekker weertje, hè?”-gesprek moet aanknopen begin ik te stotteren als een bezopen Fries.

Lees ook: Wat je moet doen als je verliefd bent op je therapeut

3. Benut je introversie

Dat introverte mensen kunnen uitblinken in situaties die op het eerste gezicht extravert lijken, bewijst professor Adam Grant. Hij studeerde magna cum laude af als organisatorisch psycholoog aan Harvard en liet zien dat introverte mensen net zo goed kunnen uitblinken in speeches en presentaties als extraverten. Angst voor spreken in het openbaar ligt niet aan je introversie, maar aan externe factoren.

Grant heeft ook bewezen dat introverte mensen uitstekende leiders en managers zijn, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Jij laat mensen immers wél uitpraten en hun ideeën delen, waardoor ze zich op hun gemak voelen bij je. Dit terwijl extraverten nogal eens de neiging hebben om hun zin door te drijven en input van anderen te overschreeuwen. Niet voor niets zijn een hoop (moderne) leiders dan ook introvert, zoals Gandhi, Einstein, Bill Gates, J.K. Rowling en Mark Zuckerberg.

Wetenschapsjournalist Winifred Gallagher verwoordde het als geen ander: “Zonder introverten zou de wereld geen zwaartekrachttheorie, Harry Potter, relativiteitstheorie of Facebook kennen.” Met alle recente schandalen over het sociale platform is dit nu misschien niet de beste quote om te delen, maar je snapt het idee.

Introvert tips
Illustratie: Designarf

4. Doe alsof iedereen verliefd op je is…

…Maar houd alsjeblieft je broek aan. Je moet doen alsof mensen verliefd op je zijn, maar niet de daad bij het woord voegen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je pupillen tot wel 45 procent kunnen vergroten wanneer je praat met een geliefde. Hierdoor let ik tegenwoordig op hoe gesprekspartners mij aankijken, zonder als een idioot te staren.

Het zorgt ervoor dat ik meer in het gesprek zit en iets heb om op te focussen: de ogen. Meestal ben ik met tientallen dingen bezig, ook tijdens praten, dus is het fijn om één ijkpunt te hebben. Bovendien zorgt direct oogcontact ervoor dat het aanvoelt alsof de ander geïnteresseerd is in je.

Vind je het lastig om oogcontact te hebben? Probeer dan te zoeken naar iets dat je bevalt aan de ander: kledingstijl, gezichtsvorm, ogen, oren, stem, de handdruk of bijvoorbeeld hun glimlach. Focus je tijdens het gesprek op dat ene dat je aanspreekt. Het zorgt ervoor dat je ander gaat mogen waardoor je het fijner vindt om in zijn of haar aanwezigheid te zijn. Praten draait namelijk niet altijd over informatie uitwisselen, maar om verbinding maken.

Ook interessant: Hoe je de Marie Kondo-opruimtechniek gebruikt voor je gezondheid

5. Benut je voordelen

Alhoewel bijna niemand compleet introvert of extravert is, zijn er wel enkele overeenkomsten. Zo krijgen introverten over het algemeen energie van tijd alleen doorbrengen. Dit kun je natuurlijk als een sombere aangelegenheid zien, maar je kunt het ook in je voordeel gebruiken. Wanneer extraverten elkaar overschreeuwen, in overprikkelde omgevingen rondlopen en energie krijgen van elkaars aanwezigheid heb jij tijd voor andere dingen.

Probeer deze uren nuttig te besteden aan iets dat je leuk vindt. Of dit nu muziek, films, lezen, fotograferen of schrijven is. Zelf heb ik vanaf mijn 16e tot 20ste gewerkt aan mijn eigen webshops. Hierdoor leerde ik een hoop nieuwe mensen kennen, wist ineens hoe je websites moest bouwen, wat marketing is, hoe je administratie doet, je promotiemateriaal vormgeeft en nog veel meer om op te noemen. Bovendien verdiende ik er goed geld mee.

Via-via kwam ik in contact met een investeerder, die de shops overnam. Uiteindelijk ben ik de (tech)journalistiek ingerold, terwijl leeftijdsgenoten nog aan het studeren zijn voor hun journalistieke papiertje, terwijl de kansen op een baan echt minimaal zijn. Dit bedoel ik niet opschepperig, maar ben er wel trots op. Als introvert houd je een hoop tijd over en deze uren kun je het best besteden aan iets dat je leuk vindt. Als je ergens écht goed in word willen mensen je er altijd voor betalen, dus maak je daar geen zorgen om.

Lees ook: Waarom zelfhulpboeken kut zijn

Introvert tips
Illustratie: Designarf

6. Stop met overdenken, maar echt

Ik denk dat ik voor een hoop introverte mensen spreek wanneer ik zeg dat wij het fantastische/gigantisch vervelende talent om alles te overdenken. Maar dan ook echt alles. Stel: je zit met twee mensen op kantoor waarna een derde collega binnenloopt. Hij vraagt aan je mede-collega of hij/zij misschien een nietmachine heeft.

Direct begin je bij jezelf te denken waarom de vraag niet aan jou werd gesteld. Vindt hij je niet aardig? Is je kledingkeuze wel goed? Past dit werk wel bij je? Is dit misschien de reden dat je nog steeds single bent: mensen zien je niet staan? Is het tijd voor een andere baan? Enfin, je kent het riedeltje vast wel: van kwaad tot erger.

Het is gigantisch moeilijk om rust in je hoofd te krijgen en ik heb dan ook een hoop geprobeerd. Wat tot nu toe goed werkt is meditatie en beseffen dat je gedachten niets betekenen: ze krijgen pas waarde zodra jij er een emotie aan vastplakt. Tijdens meditatie leer je hersenspinsels, kronkels en gedachten analyseren, in plaats van meegaan in de emotie. Je hoeft hier dus niet verdrietig of angstig door te worden. Goede instappers zijn Calm of Headspace. En nee, ik krijg geen geld voor deze gratis reclame. Was het maar zo’n feest.

7. Er is niks mis met introvert zijn

Een derde tot de helft van alle mensen is introvert: er is daarom niks mis mee. Je kunt echter wel aan jezelf gaan twijfelen omdat extraverten meer opvallen. Bovendien zien we op tv, YouTube en in films vooral aanwezige mensen. Deze mensen hoeven helemaal geen extravert te zijn, maar dit wordt vaak wel gedacht. Onbedoeld krijgen we zo het idee dat introvert gelijkstaat aan rustig en saai, en extraversie aan levendig en leuk.

Dit beeld klopt niet. Introvert is niet hetzelfde als verlegen zijn. Verlegenheid komt voort uit angst voor een sociaal oordeel, terwijl introversie de manier is waarop je reageert op sociale prikkels. Introverte mensen willen daarom net zo goed praten en leuke dingen met vrienden ondernemen, maar niet overschreeuwen. De manier waarop, en de frequentie is echter wel anders.

Volg Commen op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid