De 7 beste lifehacks voor introverte mensen

“Doe alsof mensen verliefd op je zijn, maar houd je broek aan.”

“Het probleem met praten over koetjes en kalfjes is dat er geen duidelijk doel is: het gesprek zelf lijkt het enige doel. Aangezien dit een spel zonder regels is, moet je deze regels als introvert zelf maken.” Dit zijn de beste introvert tips, maar dan anders dan je gewend bent.

Introvert tips

Nog steeds weet ik niet of ik introvert of extravert ben. Soms heb ik tijd nodig om te ‘herstellen’ van sociaal contact, terwijl ik op andere momenten het liefst de hele tijd door mensen omringd wil zijn. Volgens mij ligt het vooral aan de situatie en de mensen.

Het is echter wel een feit dat sommige personen energie krijgen van contact met anderen, terwijl dit bij anderen absoluut niet geldt. Zij hebben tijd nodig om op te laden na praten over koetjes en kalfjes. Wanneer jij aan het eind van de dag reikhalzend uitkijkt naar thuiskomen – waar je niet hoeft te reageren op een generieke opmerking als “Lekker weer, hè?” – val je waarschijnlijk in de tweede categorie. Om het leven voor jou wat makkelijker te maken zijn dit de beste introvert tips, geschreven door iemand die tussen introversie en extraversie in hangt.

1. Begin klein

Een belangrijk onderdeel van introversie is terugtrekken. Je hebt tijd nodig om te herladen, voordat je weer in een groep mengt. Wanneer het vermoeiend is om continu omringd te zijn door mensen is het belangrijk om klein te beginnen. Probeer bijvoorbeeld langzaam je aanwezigheid in een groep op te bouwen, of gesprekjes met mensen die je nog niet kent aan te knopen.

Dit is super ongemakkelijk en een tikkeltje kut aan het begin, maar je wordt wel beter in sociaal contact. Het beste is om als eerst het gesprek aan te knopen met iemand waar je wel een band mee hebt, maar niet een hele directe. Een goed slachtoffer proefkonijn is bijvoorbeeld je nieuwe huisgenoot of pas geïntroduceerde collega.

Ga alsjeblieft niet zitten lullen met je verre achternicht of een willekeurig iemand in de trein: niemand zit te wachten op die mensen. Wees echter niet te voorzichtig met een gesprek aanknopen, want als introvert neem je regelmatig de tijd om de sociale situatie te (over)analyseren. Met andere woorden: je hebt een hoop toe te voegen. Vergeet bovendien niet dat er met jou nog een hele hoop andere introverten op deze aardkloot rond hobbelen.

Foto via Flickr

2. Heb een doel

Het probleem met mensen is dat ze zo wispelturig als de neten zijn. Net wanneer jij lekker wilt uitweiden over wie de Mol nou in godsnaam is verandert je gesprekspartner het onderwerp ineens. Je raakt een beetje in paniek, want je hebt helemaal geen mening over de laatste uitspatting van Baudet of het weer, dus word je ongemakkelijk.

Het probleem met dit soort ‘casual’-praatjes is dat ze totaal geen diepgang hebben en weinig toevoegen. Laten dit nou net precies de dingen zijn waar introverte mensen een schijthekel aan hebben. Voor mezelf sprekend praat ik liever over samenzweringstheorieën (die van Avril Lavigne is favoriet) dan een inwisselbaar onderwerp dat steevast eindigt met “Nou, het is wat, hè?”.

De les is duidelijk: sociaal contact heeft geen vaste spelregels, dus moet je deze zelf maken. Op die manier weet je jezelf een houding te geven, omdat je weet wat het ‘doel’ is. Wat wil ik uit het gesprek met degene voor mij halen? Wat wil ik vragen? Wat weet diegene dat ik niet weet? Hoe kan ik hierachter komen?

Ik zie gesprekken daarom vooral als een soort puzzel die opgelost moet worden. Wat wil ik van iemand weten en hoe kom ik daar? Zodoende heb ik inmiddels Sophie Hilbrand geïnterviewd over haar burn-out, wildvreemde voorbijgangers gevraagd naar zelfmoord en presentaties voor honderden mensen gegeven.

Hier draai ik mijn hand inmiddels niet meer voor om, omdat ik weet wat van mij verwacht word. Zodra ik echter tegen een “Lekker weertje, hè?”-gesprek aanloop begin ik te stotteren als een bezopen Fries. Iedereen die weleens naar Sneekweek is geweest weet waar ik het over heb.

Lees ook: Wat je moet doen als je verliefd bent op je therapeut

3. Benut je introversie

Dat introverte mensen kunnen uitblinken in situaties die op het eerste gezicht extravert lijken, bewijst professor Adam Grant. Hij studeerde magna cum laude af als organisatorisch psycholoog aan Harvard en liet zien dat introverte mensen net zo goed kunnen uitblinken in speeches en presentaties als extraverten. Angst voor spreken in het openbaar ligt niet aan je introversie, maar aan externe factoren.

Grant heeft ook bewezen dat introverte mensen uitstekende leiders en managers zijn, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Jij laat mensen immers wél uitpraten en hun ideeën delen, waardoor ze zich op hun gemak voelen in jouw aanwezigheid. Dit terwijl extraverten nogal eens de neiging hebben om hun zin door te drijven en input van anderen te overschreeuwen. Niet voor niets zijn een hoop (moderne) leiders dan ook introvert, zoals Gandhi, Einstein, Bill Gates, J.K. Rowling en Mark Zuckerberg.

Wetenschapsjournalist Winifred Gallagher verwoordde het als geen ander: “Zonder introverten zou de wereld geen zwaartekrachttheorie, Harry Potter, relativiteitstheorie of Facebook kennen.” Met alle recente schandalen over het sociale platform is dit nu misschien niet de beste quote om te delen, maar je snapt het idee.

Illustratie via Freepik

4. Doe alsof iedereen verliefd op je is…

…Maar houd alsjeblieft je broek aan. Je moet doen alsof mensen verliefd op je zijn, maar niet de daad bij het woord voegen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je pupillen tot wel 45 procent kunnen vergroten wanneer je praat met een geliefde. Hierdoor let ik tegenwoordig op hoe gesprekspartners mij aankijken, zonder als een idioot te staren.

Het zorgt ervoor dat ik meer in het gesprek zit en iets heb om op te focussen: de ogen. Meestal ben ik met tientallen dingen bezig, ook tijdens praten, dus is het fijn om één ijkpunt te hebben. Bovendien zorgt direct oogcontact ervoor dat het aanvoelt alsof de ander geïnteresseerd is in je.

Vind je het lastig om oogcontact te hebben? Probeer dan te zoeken naar iets dat je bevalt aan de ander: kledingstijl, gezichtsvorm, ogen, oren, stem, de handdruk of bijvoorbeeld hun glimlach. Focus je tijdens het gesprek op dat ene dat je aanspreekt. Het zorgt ervoor dat je ander gaat mogen waardoor je het fijner vindt om in zijn of haar aanwezigheid te zijn. Praten draait namelijk niet altijd over informatie uitwisselen – dan hadden we wel een WhatsApp-bericht gestuurd – maar om verbinding maken.

Ook interessant: Hoe je de Marie Kondo-opruimtechniek gebruikt voor je gezondheid

5. Benut je voordelen

Alhoewel bijna niemand compleet introvert of extravert is, zijn er wel enkele overeenkomsten. Zo krijgen introverten over het algemeen energie van tijd alleen doorbrengen. Dit kun je natuurlijk als een sombere aangelegenheid zien, maar je kunt het ook in je voordeel gebruiken. Wanneer extraverten elkaar overschreeuwen, in overprikkelde omgevingen rondlopen en energie krijgen van elkaars aanwezigheid heb jij tijd voor andere dingen.

Probeer deze uren nuttig te besteden aan iets dat je leuk vindt. Of dit nu muziek, films, lezen, fotograferen of schrijven is. Zelf heb ik vanaf mijn 16e tot 20ste gewerkt aan mijn eigen webshops. Hierdoor leerde ik een hoop nieuwe mensen kennen, wist ineens hoe je websites moest bouwen, wat marketing is, hoe je administratie doet, je promotiemateriaal vormgeeft en nog veel meer om op te noemen. Bovendien verdiende ik er geld mee.

Via-via kwam ik in contact met een investeerder, die de shops overnam. Uiteindelijk ben ik de (tech)journalistiek ingerold, terwijl leeftijdsgenoten nog aan het studeren zijn voor hun journalistieke papiertje, terwijl de kansen op een baan echt minimaal zijn. Dit bedoel ik niet opschepperig, maar ben er wel trots op. Als introvert houd je een hoop tijd over en deze uren kun je het best besteden aan iets dat je leuk vindt. Als je ergens écht goed in word willen mensen je er altijd voor betalen, dus maak je daar geen zorgen om.

Lees ook: Waarom zelfhulpboeken kut zijn

Illustratie via Freepik

6. Stop met overdenken, maar echt

De belangrijkste introvert tips is dat je moet stoppen met overdenken, maar serieus. Ik denk dat ik voor een hoop introverte mensen spreek wanneer ik zeg dat wij het fantastische/vervelende talent hebben om alles te overdenken. Geen idee waar ik het over heb? Na dit voorbeeld wel.

Stel: je zit met twee mensen op kantoor waarna een derde collega binnenloopt. Hij vraagt aan je mede-collega of hij/zij misschien een nietmachine heeft. Een normale vraag, maar niet wanneer je de neiging hebt te overanalyseren. Waarom deed de vraagsteller het verzoek niet aan jou? Vindt hij je niet aardig? Is je kledingkeuze niet geschikt? Past dit werk eigenlijk wel bij je? Is je gebrek aan assertiviteit de reden dat je nog steeds single bent?

Het is gigantisch moeilijk om rust in je hoofd te krijgen en ik heb dan ook een hoop geprobeerd. Wat tot nu toe goed werkt is meditatie en beseffen dat je gedachten niets betekenen: ze krijgen pas waarde zodra jij er een emotie aan vastplakt. Tijdens meditatie leer je hersenspinsels, kronkels en gedachten analyseren, in plaats van meegaan in de emotie. Je hoeft hier dus niet verdrietig of angstig door te worden. Goede instappers zijn Calm of Headspace. En nee, ik krijg geen geld voor deze gratis reclame. Was het maar zo’n feest.

Ook interessant: Hoe moet je jezelf zijn wanneer je zelf niet eens weet wie je bent?

7. Er is niks mis met introvert zijn

Een derde tot de helft van alle mensen is introvert: er is daarom niks mis mee. Je kunt echter wel aan jezelf gaan twijfelen omdat extraverten meer opvallen. Zij zijn immers meer zichtbaar op tv, YouTube en in films. Onbedoeld krijgen we zo het idee dat introvert gelijkstaat aan rustig en saai, en extraversie aan levendig en leuk.

Dit beeld klopt niet. Introvert is niet hetzelfde als verlegen zijn. Verlegenheid komt voort uit angst voor een sociaal oordeel, terwijl introversie de manier is waarop je reageert op sociale prikkels. Introverte mensen willen daarom net zo goed praten en leuke dingen met vrienden ondernemen, maar niet overschreeuwen. De manier waarop, en de frequentie is echter wel anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *